UN upozorava da je privreda Afganistana na rubu kolapsa

Donatorska obećanja i obaveze moraju se hitno pretvoriti u stvarnost prije nego što bude prekasno, upozorila je Mary-Ellen McGroarty iz Svjetskog programa za hranu UN-a.

Nikada prije nisam vidjela da se kriza odvija ovako brzim tempom, rekla je McGroarty (EPA)

Afganistanski zdravstveni sistem propada, a privreda je na rubu kolapsa, upozorila je Mary-Ellen McGroarty, direktorica za Afganistan Svjetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih naroda.

Prema agenciji Anadolija, McGroarty je rekla kako se donatorska obećanja i obaveze “moraju hitno pretvoriti u stvarnost” prije nego što bude prekasno.

Istaknula je i kako “Afganistan ima posuđeno vrijeme”.

“Nikada prije nisam vidjela da se kriza odvija ovako brzim tempom”, rekla je McGroarty i dodala da su ugrožena i prava žena, djevojaka i manjina.

Hronično siromaštvo, teška suša i pandemija

Prema UN-u, uz decenije sukoba i raseljavanja, Afganistan je pretrpio hronično siromaštvo, tešku sušu i pandemiju COVID-a 19.

“Svjedoci smo nove dubine siromaštva jer suša i privredna kriza povećavaju cijene hrane i goriva”, rekla je McGroarty naglasivši da je avganistanskim porodicama “očajnički” potrebna podrška, pošto se bliži hladnije vrijeme.

Pomoć za preživljavanje potrebna je polovini stanovništva, više od 18 miliona ljudi, dok je u sukobima raseljeno više od 3,5 miliona ljudi, među kojima njih 700.000 samo ove godine.

Sredinom augusta talibani su uspostavili kontrolu nad Afganistanom paralelno s povlačenjem američkih trupa iz zemlje.

Izvor: Agencije