Značajan porast broja turista u Bosni i Hercegovini

Bosnu i Hercegovinu posjetilo je 83,3 posto više turista u odnosu na prošlu godinu, koji je ipak obilježila pandemija, ‘lockdown’ i otežana mogućnost putovanja.

Dok je broj noćenja domaćih turista viši za 48 posto, strani turisti ostvarili su 105 posto više noćenja u odnosu prošlu godinu (EPA)

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je značajan porast broja turista u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle, koju je ipak, u većem dijelu, obilježila pandemija, lockdown i otežana mogućnost putovanja zbog nedostupnosti smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta.

Anadolija je prenijela da su turisti u Bosni i Hercegovini, zaključno s posljednjim danom augusta, ostvarili 610.616 posjeta, što je za 83,3 posto više u odnosu na isti period 2020. godine.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, turisti su za osam mjeseci 2021. godine ostvarili 1.471.869 noćenja, što je za 72,7 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše stranih turista iz Srbije i Emirata

Dok je broj noćenja domaćih turista viši za 48 posto, strani turisti ostvarili su više nego dvostruko (105 posto) noćenja u odnosu prošlu godinu.

U strukturi noćenja stranih turista najviše ih je bilo iz Srbije (17,4 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (15,6 posto), Hrvatske (devet posto), Saudijske Arabije (osam posto), Njemačke (5,1 posto) i Kuvajta (četiri posto). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 40,9 posto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu su gosti iz Finske, sa prosječnim zadržavanjem od 5,6 noći, iz Irana 5,4 noći, sa Malte 4,2 noći i iz Kuvajta sa 4,1 noći.

Izvor: Agencije