Čelnici G20 odobrili reformu međunarodnog poreznog sistema

Minimalni međunarodni porez će prekinuti nadmetanje u smanjivanju poreza kada je riječ o oporezivanju kompanija, navela je američka ministrica finansija.

Nova pravila bi trebala stupiti na snagu 2023. godine (EPA)

Predsjednici država i vlada G20 odobrili su historijski dogovor o reformi međunarodnog poreznog sistema koji bi trebao dokinuti porezna utočišta uvođenjem minimalnog korporativnog poreza od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija.

“Danas su svi predsjednici zemalja G20 odobrili historijski dogovor o novim međunarodnim poreznim propisima, pa tako i o minimalnom međunarodnom porezu, koji će prekinuti nadmetanje u smanjivanju poreza kada je riječ o oporezivanju kompanija”, rekla je u saopćenju američka ministrica finansija Janet Yellen.

Nova pravila bi trebala stupiti na snagu 2023. godine, a službeno će se potvrditi u završnoj izjavi G20 u nedjelju, rekli su izvori bliski pregovorima u Rimu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Spriječiti plaćanje malih poreza u slučaju velikih prihoda

Dogovor je početkom oktobra postiglo 136 zemalja koje s više od 90 posto sudjeluju u svjetskom BDP-u, pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Reforma treba omogućiti ovim zemljama da zahvaljujući ovom minimalnom porezu ostvare dodatnu zaradu od nekih 150 milijardi dolara.

Dio dogovora je u tome da dio poreza na dobit multinacionalne kompanije plaćaju u zemlji u kojoj ostvaruju dobit. Dakle, porez više ne bi plaćale u zemlji u kojoj su službeno registrirane.

Smjera se na kompanije koje u svijetu ostvaruju promet veći od 20 milijardi eura i kojih je rentabilnost veća od 10 posto. Taj bi se prag nakon sedam godina mogao spustiti na 10 milijardi.

Zadaća ove reforme je spriječiti da multinacionalne kompanije, osobito GAFA (kratica za Google, Amazon, Facebook i Apple), koje su izvukle veliku korist iz pandemije COVID-19 i restriktivnih mjera, plaćaju smiješno male poreze u odnosu na prihode.

Drugi dio reforme

Drugi dio reforme je uvođenje minimalne porezne stope od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija.

Države će sada moći naplaćivati ​​porez od kompanija, čak i ako su već platile niže poreze u drugim državama kako bi se nadoknadila razlika.

Činjenica da su se Irska, Mađarska i Estonija početkom oktobra u zadnji čas priključile dogovoru omogućila je OECD-u da završi pregovore baš uoči sastanka na vrhu u Rimu.

Njihovo je pridruživanje veoma važno jer Francuska želi iskoristiti svoje predsjedanje Evropskim vijećem od januara 2022. kako bi donijela evropsku uredbu o minimalnom porezu za koju je potrebna jednoglasna odluka.

Izvor: Agencije