Moldavija počela nabavljati gas od Poljske umjesto od Rusije

Predsjednica Moldavije Maia Sandu objavila je danas da je Evropska unija obećala njenoj zemlji 60 miliona eura pomoći radi prevazilaženje gasne krize.

Ruska kompanija je upozorila da će obustaviti dostavu gasa Moldaviji 1. decembra ako do tada ne izmiri dug (EPA)

Moldavija je počela da nabavlja prirodni gas od Poljske, umjesto od Rusije, u pokušaju da izbjegne nestašicu gasa tokom zime, nakon što nije uspjela da obnovi dugoročni ugovor o snabdjevanju sa Moskvom.

Ta bivša sovjetska republika sa 3,5 miliona stanovnika jučer je primila milion kubnih metara gasa od poljskog dobavljača, poslije višegodišnje zavisnosti od Rusije, prenosi Beta.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu objavila je danas da je Evropska unija obećala njenoj zemlji 60 miliona eura pomoći radi prevazilaženje gasne krize.

Moldavija je sav prirodni gas nabavljala od Rusije do septembra, kada su propali pregovori o novom ugovoru sa ruskom državnom kompanijom Gazprom.

Gazprom prijeti obustavom isporuke

Gazprom je tokom vikenda saopštio da Moldavija, najsiromašnija evropska zemlja, treba da izmiri ogroman dug od 610 miliona eura kako bi ugovor bio produžen.

Ruska kompanija je upozorila da će obustaviti dostavu gasa Moldaviji 1. decembra ako do tada ne izmiri dug.

Gazprom je produžio ugovor za mjesec dana, ali po višoj cijeni od 790 dolara po kubnom metru, za šta je moldavski vicepremijer Andrej Spinu rekao da nije u interesu građana te zemlje.

Sporazum sa poljskim snabdjevačem PGNiG Moldavija je postigla nedjelju dana nakon što je njen parlament proglasio jednomesečno vanredno stanje, zbog toga što je Gazprom smanjio isporuku gasa za trećinu i podigao cijene tog energenta, u vrijeme njihovog naglog skoka do rekordnih nivoa širom svijeta.

Izvor: Agencije