Microsoft ostvario rekordnu kvartalnu dobit

Neto profit Microsofta u kvartalu jul-septembar iznosi 20,5 milijardi dolara, što je za četiri milijarde dolara iznad rekordne dobiti zabilježene u prethodnom periodu.

Prilagođena zarada po dionici iznosi 2,27 dolara, dok su analitičari predviđali da će iznositi 2,07 dolara po dionici (EPA)

Američki tehnološki div Microsoft je prvi put u historiji ostvario kvartalnu dobit više od 20 milijardi dolara, pri čemu su prihodi kompanije porasli za 22 posto, nadmašivši očekivanja analitičara, prenosi Tanjug.

Neto profit Microsofta u kvartalu jul-septembar, odnosno u prvom tromjesečju kompanijske fiskalne godine, iznosi 20,5 milijardi dolara, što je za četiri milijarde dolara iznad rekordne dobiti zabilježene u prethodnom periodu, izvještava MarketWatch.

Prilagođena zarada po dionici iznosi 2,27 dolara, dok su analitičari koje je anketirala kompanija za prikupljanje i obradu finansijskih podataka, Refinitiv, predviđali da će iznositi 2,07 dolara po dionici.

Ukupni prihodi kompanije porasli za 22 posto

Microsoft je u izvještaju napomenuo da je oko 3,3 milijarde dolara njegovog profita rezultat jednokratnog priliva po osnovu olakšica za porez na dohodak koji je stečen transferom nematerijalnih proizvoda, ali je i dodao da bi zarada i bez te pogodnosti bila 2,27 dolara po dionici.

Ukupni prihodi kompanije su porasli za gotovo 22 posto, sa prošlogodišnjih 37,15 milijardi na 45,32 milijarde dolara u posmatranom tromjesečju. Analitičari su prognozrali da će iznositi 43,97 milijardi dolara.

To je najveća stopa rasta prihoda od 2018. U prethodnom kvartalu, prihodi su zabilježili porast od 21 posto.

Dionice kompanije su ojačale za više od jedan posto na trgovanju poslije radnog vremena Wall Streeta. Prethodno su na zatvaranju dnevnog trgovanja zaključene u plusu od 0,6 posto, na 310,11 dolara, što je blizu rekorda od 310,76 dolara koji je zabilježen prošle sedmice.

Izvor: Agencije

Povezane

Windows 11 ima niz značajnih promjena u dizajnu, kao i neke promjene u radu sistema, ali u Microsoftu tvrde kako je dizajniran da bude jednostavan za korisnike.

Published On 05 Oct 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO