Vrijednost Tesle prešla 1.000 milijardi dolara

Dionice kompanije porasle su 14,9 posto, a vrijednost je dosegla 1.045 milijardi dolara, čime je Tesla postao najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu.

Odluka Hertza da naruči 100.000 Teslinih automobila pokazuje da električna vozila više nisu ekskluzivni proizvod (EPA)

Tržišna vrijednost Tesle prešla je u ponedjeljak 1.000 milijardi dolara, nakon što je kompanija dobila do sada najveću narudžbu vozila od rent-a-car kompanije Hertz.

Dionice Tesle porasle su 14,9 posto, a vrijednost kompanije dosegla 1.045 milijardi dolara, čime je Tesla postao najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu, prenosi Hina.

Tesla je ujedno prva automobilska industrija koja se priključila elitnom klubu kompanij vrijednih 1.000 milijardi dolara i više – Appleu, Amazonu, Microsoftu i Alphabetu.

Većina proizvođača automobila ne hvali se narudžbama rent-a-car kompanijakojima po sniženim cijenama prodaju vozila koja se slabo prodaju.

No, za Teslu i njegove investitore odluka Hertza da naruči 100.000 Teslinih automobila do kraja 2020. godine pokazuje da električna vozila više nisu ekskluzivni proizvod, nego će u bliskoj budućnosti dominirati masovnim auto tržištem.

Potražnja za električnim vozilima

“Električna vozila su sada mainstream i svjedočimo tek početku globalne potražnje i interesa”, rekao je izvršni direktor Herza Mark Fields.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je za cilj postavio rast prodaje od 50 posto godišnje, koji bi u nekom trenutku trebao dosegnuti 20 miliona prodanih vozila u godini dana.

To je dvostruko više od prodaje trenutnih tržišnih lidera Volkswagena i Toyote.

Potražnja za električnim vozilima je na nekim tržištima već nadmašila očekivanja, pa je tako Teslin Model 3 prošli mjesec bio najprodavaniji automobil u Evropi, objavila je u ponedjeljak konsultantska kompanija JATO Dynamics.

Izvor: Agencije