Brodski teretni promet ponovo usporava

Poremećaji u globalnom lancu snabdjevanja zbog pandemijskih mjera ‘lockdowna’ i neočekivano brz oporavak trgovine doveli su do nestašice brodskih kontejnera, zagušenja u lukama i ekstremnog skoka cijena vozarina.

DP World, koji upravlja s više od 90 lučkih terminala na šest kontinenata, realizovao je u trećem kvartalu transport 19,8 miliona brodskih kontejnera (EPA)

Jedna od vodećih globalnih kompanija za upravljanje lukama, DP World iz Dubaija očekuje blago posustajanje rasta obima brodskog kargo transporta u tekućem tromjesečju, nakon što je obim porastao za 8,1 posto u trećem kvartalu, javlja Reuters.

Poremećaji u globalnom lancu snabdjevanja zbog pandemijskih mjera lockdowna i neočekivano brz oporavak trgovine doveli su do nestašice brodskih kontejnera, zagušenja u lukama i ekstremnog skoka cijena vozarina.

“Kratkoročni izgledi ostaju pozitivni, ali očekujemo ublažavanje stope rasta u posljednjem kvartalu”, naveo je Sultan Ahmed Bin Sulayem, predsjednik DP Worlda, prenosi Tanjug.

I geopolitičke neizvjesnosti kao problem

Razlozi za takvu procjenu su, prema Sulayemu, situacija sa bolešću COVID-19 koja se ne smiruje, ograničenja u lancu snabdjevanja i geopolitičke neizvjesnosti.

DP World, koji upravlja s više od 90 lučkih terminala na šest kontinenata, realizovao je u trećem kvartalu transport 19,8 miliona brodskih kontejnera.

U periodu januar-septembar tekuće godine zabilježio je rast od 11,9 posto, na 58,4 miliona kontejnera, navela je kompanija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada