Ministrica finansija: SAD ne gubi kontrolu nad inflacijom

Stopa inflacije će ostati visoka naredne godine zbog onoga što se već dogodilo, ali očekujem poboljšanje do sredine ili kraja naredne godine, kazala je Janet Yellen.

Janet Yellen očekuje da se zastoji u snadbijevanju prevaziđu (Reuters)

SAD ne gubi kontrolu nad inflacijom, izjavila je američka ministrica finansija Janet Yellen i istakla da očekuje da će se inflacija vratiti na normalan nivo do druge polovine naredne godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

Za CNN je rekla da će sredstva, čije je izdvajanje predviđeno planovima predsjednika Joea Bidena, za ulaganje u infrastrukturu i socijalnu potrošnju, biti raspoređena tokom narednih 10 godina, ali nije precizirala da li će to pogoršati inflaciju.

“Stopa inflacije će ostati visoka naredne godine zbog onoga što se već dogodilo. Međutim, očekujem poboljšanje do sredine ili kraja naredne godine – druge polovine naredne godine”, navela je Yellen.

Kamatna stopa ista do oporavka

Problemi u lancu snabdijevanja opterećuju SAD i druge zemlje, dok naglo raste potražnja zbog otvaranja ekonomija.

Ministrica Yellen očekuje da se zastoji u snadbijevanju prevaziđu kako se bude napredovalo u borbi protiv pandemije.

“Amerikanci će se vraćati u radnu snagu kako se uslovi budu poboljšavali”, poručila je ona.

Federalne rezerve (američka centralna banka) obećale su da će ključnu kamatnu stopu zadržati na aktuelnom nivou, koji je blizu nule, do potpunog oporavka tržišta rada i dok inflacija ne dostigne zacrtani cilj od dva posto i neko vrijeme ostane iznad tog nivoa.

Izvor: Agencije

Povezane

Nakon pandemije korona virusa slijedi li nam pandemija inflacije? Šta države mogu uraditi u kontrolisanju ovog ekonomskog fenomena? Ima li inflacija i pozitivnu stranu?

Published On 13 Aug 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO