Bankari tvrde da se kamatne stope u BiH neće mijenjati

Može se očekivati rast inflacije, jer se svi u EU trude da je izazovu kako bi ubrzali rast i razvoj, a drugi razlog je rast cijena sirovina i energenata koji je počeo i prije pandemije, upozorava Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka u BiH.

U nestabilnoj političkoj situciji u Bosni i Hercegovini nije realno očekivati veću potražnju za kreditima, smatraju bankari (Al Jazeera)

Predsjednik Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini, Berislav Kutle izjavio je za Fenu da se dužnici kratkoročnih kredita sa promjenljivom kamatnom stopom ne bi trebali brinuti o promjeni te stope.

Kutle smatra da nije realno očekivati promjenu kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini u narednih nekoliko godina iz više razloga.

“Prvi razlog je nerealno veća ponuda od potražnje za kreditima, što se neće brzo promijeniti. U ovakvoj nestabilnoj političkoj situciji u Bosni i Hercegovini nije realno očekivati veću potražnju za kreditima”, ocijenio je Kutle.

Promijeniti kamatu u fiksnu radi sigurnosti

Kao drugi razlog naveo je kamatnu stopu na evropskom tržistu koju ni očekivana inflacija u kratkoročnom periodu ne može podići.

“Jasno je da bi svima koji imaju kredite na deset i više godina bilo pametno da promijene kamatu u fiksnu kako bi bili sigurni”, istakao je Kutle.

Dodao je da je za očekivati rast inflacije u narednom periodu jer se svi u EU trude da je izazovu kako bi ubrzali rast i razvoj, a drugi razlog je rast cijena sirovina i energenata koji je počeo i prije pandemije.

“Pandemija je odgodila tu krizu za skoro dvije godine, ali je ona sada pred nama”, naglasio je Kutle.

Izvor: Agencije

Povezane

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH iznosi oko 925 eura po metru kvadratnom, u Crnoj Gori 1.219, u Srbiji 1.528, a u Hrvatskoj 1.809.

Published On 05 Oct 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO