Velika Britanija i Novi Zeland postigli sporazum o slobodnoj trgovini

Velika Britanija bi trebala ukinuti sve carine na izvoz iz Novog Zelanda, čime bi se izvoznicima uštedjelo najmanje 27,2 miliona američkih dolara godišnje.

Sporazum će omogućiti Novom Zelandu 'pristup bez presedana' britanskom tržištu, rekla je premijerka Ardern (EPA)

Velika Britanija i Novi Zeland postigli su načelni sporazum o slobodnoj trgovini čiji je cilj smanjenje carina, poboljšanje trgovine uslugama i približavanje Londona članstvu u širem transpacifičkom trgovinskom sporazumu, objavio je Reuters.

Sporazum su, nakon 16 mjeseci pregovora, potpisali premijeri Jacinda Ardern i Boris Johnson.

“Novi sporazum ubrzao bi ekonomski oporavak Novog Zelanda od posljedica pandemije. Dogovor dobro služi novozelandskoj ekonomiji i izvoznicima jer se ponovno povezujemo, obnavljamo i oporavljamo od COVID-a 19 i gledamo naprijed u budućnost”, ocijenila je Ardern.

“Ovo je veliki trgovinski sporazum za Veliku Britaniju, učvršćuje naše dugo prijateljstvo s Novim Zelandom i jača naše veze sa Indo-Pacifikom”, rekao je Johnson dodajući kako je sporazum “vrh dugog i trajnog partnerstva” između dvije zemlje, prenosi dpa.

Trgovina vrijedna šest milijardi dolara

Sporazum, koji je načelno dogovoren i čiji će tekst biti dovršen u narednim mjesecima, omogućio bi Novom Zelandu “pristup bez presedana” britanskom tržištu, rekla je Ardern.

Velika Britanija bi trebala ukinuti sve carine na izvoz iz Novog Zelanda, čime bi se izvoznicima uštedjelo najmanje 37,8 miliona novozelandskih dolara (27,2 miliona američkih dolara) godišnje.

Prije proglašenja pandemije u martu prošle godine, Velika Britanija je bila sedmi najveći trgovački partner Novog Zelanda s dvosmjernom trgovinom vrijednom gotovo šest milijardi dolara.

Nedavno je objavljeno kako Velika Britanija razmatra pridruživanje postojećem trgovinskom sporazumu između SAD-a, Meksika i Kanade.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO