Facebook plaća odštetu Amerikancima zbog diskriminacije

Ministarstvo pravde utvrdilo je da je Facebook diskriminisao američke radnike u korist stranaca sa specijalnim vizama za popunjavanje visoko plaćenih pozicija.

Facebook je 'redovno odbijao' da izabere ili zaposli američke državljane, osobe kojima je odobren azil, izbjeglice i one koje imaju stalno boravište za pozicije koje je rezervisala za vlasnike privremenih viza (EPA)

Kompanija Facebook se nagodila da plati 4,75 miliona dolara kazne i do 9,5 miliona dolara odštete onima koji ispunjavaju uslove, nakon što je Ministarstvo pravde utvrdilo da je diskriminisala američke radnike u korist stranaca sa specijalnim vizama za popunjavanje visoko plaćenih poslova, javlja AP.

Facebook se takođe složio u sporazumu da obuči svoje zaposlene o pravilima protiv diskriminacije i provede šire oglašavanje i regrutaciju za zapošljavanje u svom programu sertifikacije koji omogućava poslodavcu da zaposli stranog radnika za stalno, prenosi Tanjug.

Odjeljenje za građanska prava Ministarstva pravde utvrdilo je da je Facebook “redovno odbijao” da izabere ili zaposli američke državljane, osobe kojima je odobren azil, izbjeglice i one koje imaju stalno boravište za pozicije koje je rezervisala za vlasnike privremenih viza.

Stranci prihvataju niže plate

Facebook je sponzorisao vlasnike tih viza za dobijanje “zelenih karata” odobravajući im posao za stalno.

Takozvane H-1B vize su sastavni dio prakse Silikonske doline, koju široko koriste programeri i drugi zaposleni u velikim američkim tehnološkim kompanijama, a kritičari te prakse tvrde da strani državljani prihvataju da rade za niže plate od građana SAD-a.

Tehnološke kompanije tvrde da nije tako i da se obraćaju stranim državljanima jer imaju problema sa pronalaženjem kvalifikovanih programera i drugih inženjera koji su američki državljani.

Uslovi poravnanja najveća su građanska kazna i naknada zaostalih zarada koju je ikada isposlovala Služba za građanska prava u 35-godišnjoj historiji provođenja antidiskriminacionih pravila prema Zakonu o imigraciji i državljanstvu, potvrdili su zvaničnici.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada