Univerzitet Harvard povećao bogatstvo na 53,2 milijarde dolara

Tokom prethodne fiskalne godine, koja je završila u junu 2020. i svega nekoliko mjeseci nakon pandemijske krize, univerzitet je priopćio da je ostvarilo dobit od 7,3 posto.

Univerzitet je povećanje dobiti, koje su njegovi dužnosnici nazvali “izvanrednim”, ostvarilo ulaganjima u privatni i javni sektor (EPA)

Harvardski univerzitet, već najbogatiji na svijetu, priopćio je u četvrtak da je u fiskalnoj godini koja je završila u junu ostvario dobit od 34 posto i povećao svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara.

Univerzitet je povećanje dobiti, koje su njegovi dužnosnici nazvali “izvanrednim”, ostvarilo ulaganjima u privatni i javni sektor.

Tokom prethodne fiskalne godine, koja je završila u junu 2020. i svega nekoliko mjeseci nakon pandemijske krize, univerzitet je priopćio da je ostvarilo dobit od 7,3 posto.

Riskirali puno manje od drugih

Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor kompanije Harvard Management Company (HMC), N. P. Narvekar rekao je da bi ovogodišnja dobit bila dosta veća da je univerzitet investirao u rizičnije poslove. No, napomenuo je da takav rezultat nije moguće ostvarivati svake godine.

Narvekar je u godišnjem financijskom izvještaju univerziteta naveo da je Harvard posljednjih godina riskirao puno manje od drugih univerziteta. “Drugim riječima, s obzirom na kretanja na tržištu u prošloj godini, značajno veća razina rizika dramatično bi povećala zaradu HMC-a”, rekao je Narvekar.

Tako je, naprimjer, MIT (The Massachusetts Institute of Technology) u ovoj fiskalnoj godini ostvario dobit od 56 posto, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, a Brown University s 52 posto dobiti na 6,9 milijardi dolara.

Izvor: Agencije