Sve manje Amerikanaca traži pomoć za nezaposlene

Podaci ukazuju da kompanije oklijevaju otpuštati zaposlene zbog nedostatka radne snage na tržištu, tvrde analitičari.

Smanjenju broja nezaposlenih doprinio je i prestanak plaćanja državnih naknada prethodnog mjeseca (EPA)

Manje od 300.000 američkih građana protekle sedmice prijavilo se za pomoć nezaposlenima, prvi put poslije 19 mjeseci, odnosno marta 2020. godine kad je proglašena pandemija, javlja Reuters.

To, kako ocjenjuje britanska agencija, ukazuje da je nedostatak radnika, a ne manja potražnja za radnom snagom razlog sporijeg trenda zapošljavanja.

“Podaci ukazuju da kompanije oklijevaju otpuštati zaposlene zbog nedostatka radne snage na tržištu”, izjavila je Rubeela Farooqi iz organizacije koja istražuje ekonomske prilike u mjestu White Plains u državi New York.

Svemu je doprinio i prestanak plaćanja državnih naknada za nezaposlene prethodnog mjeseca, prenio je Glas Amerike.

Sve više građana će se zapošljavati

Imajući u vidu da se delta varijanta korona virusa sve sporije širi i da su, sa druge strane, škole otvorene, rastu očekivanja da će se sve više građana zapošljavati.

Na povećanje radne snage moglo bi uticati i isticanje plaćanja takozvanih proširenih beneficija, međutim, procjene su i da usljed povećanog samozapošljavanja, ušteda, prevremenog penzionisanja i sa, druge strane, jačanja berze i porasta cijena nekretnina, u SAD-u još neće biti dovoljno radne snage.

Istovremeno, nedostatak radne snage otežava lanac snabdjevanja, jer je sve manje radnika koji proizvode sirovine i robu i isporučuju ih na tržišta, što podstiče inflaciju.

Izvor: Agencije