Inflacija u SAD-u najviša od 1991. godine

Inflacija je u septembru porasla za 0,4 posto mjesečno, dostižući 5,4 posto međugodišnje.

Zvaničnici Federalnih rezervi smatraju aktuelni uzlet inflacije prolaznim (AP)

Rast potrošačkih cijena u SAD-u u septembru je blago premašio predviđanja, pošto su poskupljenja hrane i energije neutralisali pad cijena polovnih automobila, objavilo je američko ministarstvo rada.

Inflacija je u septembru porasla za 0,4 posto na mjesečnom nivou, dostižući 5,4 procenta međugodišnje, što je njen najviši nivo od januara 1991. godine, prenosi Tanjug.

Analitičari Dow Jonesa predviđali su mjesečni rast inflacije od 0,3 posto i međugodišnji od 5,3 procenta.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cijene hrane i energije, povećana je u spetembru za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u poređenju sa septembrom 2020. godine zabilježila rast od 4,0 procenta.

Ovakvom usponu inflacije doprinijelo je poskupljenje benzina prošlog mjeseca od 1,2 procenta u odnosu na august, čime je rast cijena tog goriva dostigao 42,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Cijena mazuta je skočila za 3,9 posto i viša je za 42,6 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Rast cijena hrane

Značajan rast su prošlog mjeseca zabilježile i cijene hrane, pri čemu su namirnice za pripremu obroka kod kuće poskupile za 1,2 posto.

Zvaničnici Federalnih rezervi smatraju aktuelni uzlet inflacije “prolaznim” i pripisuju ga u velikoj mjeri problemima u lancima snabdijevanja i bržem rastu potražnje od ponude, pri čemu očekuju da će jaka potražnja splasnuti u narednim mjesecima.

Međutim, to gledište u posljednje vrijeme nailazi na sve glasnije protuargumente u javnosti.

Međunarodni monetarni fond je upozorio da bi FED i druge vodeće centralne banke trebale pripremiti planove za slučaj da se inflacija pokaže upornijom nego što se procjenjivalo.

To u prevodu znači – ranije povećanje kamata nego što je bilo planirano, kako bi se kontrolisao rast cijena, navodi CNBC.

Izvor: Agencije

Povezane

Indeks potrošačkih cijena je porastao za 5,4 posto u odnosu na godinu isti mjesec godinu dana ranije, na najviši nivo od augusta 2008. godine.

Published On 14 Jul 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO