Erdogan promijenio viceguvernere Centralne banke

Lira je nakon objave pala na rekordno nizak nivo od 9.1900 prema dolaru.

Prošlog mjeseca, Centralna banka smanjila je svoju referentnu kamatnu stopu na 18 sa 19 posto uprkos godišnjoj inflaciji od skoro 20 posto (EPA - Ilustracija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio je danas tri člana Odbora za monetarnu politiku Centralne banke (MPC) i na njihova mjesta imenovao dva nova člana, nakon čega je nacionalna valuta – lira – dostigla rekordno niske vrijednosti, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Prema službenom glasilu zemlje, smijenjeni su zamjenici guvernera Semih Tumenand i Ugur Namik Kucuk, zajedno sa drugim članom MPC-a Abdullahom Yavasom, a Erdogan je imenovao Tahu Cakmaka za zamjenika guvernera Centralne banke, a Yusufa Tunu za člana MPC-a.

Lira je nakon objave pala na rekordno nizak nivo od 9.1900 prema dolaru, što je gubitak od jedan posto tog dana, a do sada je oslabila za približno 19 procenata tokom ove godine.

Do promjena članova MPC-a došlo je nakon što je Predsjedništvo u srijedu navečer saopćilo da se Erdogan sastao sa guvernerom Centralne banke Sahapom Kavciogluom.

Otpuštena tri guvernera

Prošlog mjeseca, Centralna banka smanjila je svoju referentnu kamatnu stopu na 18 sa 19 posto uprkos godišnjoj inflaciji od skoro 20 posto, što je potez koji analitičari smatraju najnovijim dokazom političkog uplitanja Erdogana, koji je sam sebe opisao neprijateljem kamatnih stopa.

Prošle sedmice su tri izvora upoznata sa tim pitanjem saopćila Reutersu da je Erdogan izgubio povjerenje u Kavcioglua, manje od sedam mjeseci nakon što je otpustio njegovog prethodnika, kao i da njih dvojica imaju slabiju komunikaciju posljednjih sedmica.

Erdogan je posljednjih godina napravio niz promjena u Centralnoj banci, a Reuters navodi da je otpustio tri guvernera u posljednje dvije i po godine zbog političkih neslaganja, što je negativno uticalo na liru i ozbiljno narušilo kredibilitet i predvidljivost turske monetarne politike.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO