Zbog poskupljenja plina, Evropa sve više troši ugalj

Evropska unija naplaćuje elektranama i tvornicama za svaku tonu karbon dioksida koje emitiraju.

U Njemačkoj se od jula bilježi sve veća potrošnja lignita, tradicionalno jeftinijeg izvora goriva (EPA)

Skok cijena prirodnog plina na evropskom tržištu tjera sve više postrojenja da se okrenu karbonom bogatom uglju kako bi dobijali električnu energiju, a sve se dešava u vrijeme nastojanja kontinenta da odustane od korištenja ovog zagađujućeg goriva, navodi agencija Reuters.

Iako su i cijene evropskog uglja doživjele porast posljednjih mjeseci, to je jako malo, pa je, uz ogromni porast cijena plina, to uzrok da se Evropljani preorijentiraju na ugalj kako bi dobijali struju.

Uoči nove runde UN-ovih klimatskih razgovora narednog mjeseca u Škotskoj, Evropska unija pokušava nagovoriti velike zagađivače da se odrede ambicioznijim klimatskim ciljevima i udalje od dobijanja struje izgaranjem uglja.

EU naplaćuje elektranama i tvornicama za svaku tonu karbon dioksida koju emitiraju.

Nafta i lignit

Elektrane na plin su jeftinije za rad u odnosu na one koje troše ugalj u posljednje dvije godine zbog dodatnih troškova na ime emisije štetnih plinova, no to se promijenilo u julu ove godine.

“Iako je evropska proizvodnja uglja bila blokirana rekordnim globama za ugljik početkom ljeta, skok cijena TTF-a (nizozemski plin) su sada to deblokirale”, navode analitičari iz Bank of America, piše Reuters.

Visoke cijene plina natjerale su Britance da se odluče i za potrošnju naftnih derivata. U Njemačkoj se od jula bilježi sve veća potrošnja smeđeg uglja, odnosno lignita, tradicionalno jeftinijeg izvora goriva.

Izvor: Agencije