Izvršni odbor MMF-a odbacio optužbe protiv čelnice

Kristalina Georgieva optužena da je vršila pritisak na osoblje Svjetske banke da promijene podatke u korist Kine na njenom prethodnom poslu; MMF je odbacio te optužbe.

Georgieva je bugarska ekonomistica i prva osoba iz zemlje u razvoju koja je na čelu MMF-a (EPA)

Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva potpuno je usredotočena na globalne izazove, rekla je nakon što je Izvršni odbor MMF-a odbacio optužbe da je vršila pritisak na osoblje Svjetske banke da promijene podatke u korist Kine na njenom prethodnom poslu.

“Imamo teških problema s kojima se moramo boriti i potreban nam je snažan ugled institucije kako bi služila članstvu”, rekla je Georgieva u intervjuu za Reuters, prenosi Hina.

Georgieva, bugarska ekonomistica i prva osoba iz zemlje u razvoju koja je na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), preživjela je prijetnju svom vodstvu, ali bivši dužnosnici Ministarstva financija SAD-a i drugi stručnjaci upozorili su kako je skandal narušio istraživački ugled i MMF-a i Svjetske banke.

U pitanju je bila osuđujuća procjena koju je odvjetničko društvo WilmerHale pripremilo za Svjetsku banku o nepravilnostima u podacima otkrivenim u izvještaju Svjetske banke za 2017. godinu. U izvještaju WilmerHalea navodi se da su Georgieva i drugi visoki dužnosnici vršili “neprimjeren pritisak” na bankovno osoblje kako bi unijeli promjene i poboljšali položaj Kine. Georgieva je žestoko odbacila optužbe.

Jačanje vjerodostojnosti MMF-a

Neki republikanski zastupnici u američkom Kongresu rekli su kako je situaciju potrebno više istražiti.

Upitana je li nanesena šteta MMF-u, Georgieva je istakla kako su pitanja o nepravilnostima vezana uz “Doing Business” izvještaj Svjetske banke, a ne uz MMF.

Poručila je kako ima “apsolutno puno povjerenje” u integritet podataka i istraživanja MMF-a.

MMF ima robusne kontrole nad svim podacima i snažan unutrašnji sistem usmjeren na zaštitu zviždača, rekla je Georgieva, dodajući kako je rekla da će raditi s osobljem na jačanju vjerodostojnosti Fonda.

‘Kritičke pogreške’ u izvještaju

Georgieva je rekla kako se planira sastati s osobljem MMF-a u ponedjeljak, nakon prve sedmice godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, te se usredotočiti na ekonomske izazove s kojima se suočava globalna ekonomija. “Radujem se”, rekla je.

Georgieva je snažno demantirala navode iznesene u izvještaju WilmerHalea koje se usredotočilo na njeno djelovanje u Svjetskoj banci 2017, otprilike dvije godine prije nego što je preuzela vodeći posao u MMF-u.

Ona i njen advokat optužili su odvjetničko društvo da je napravilo kritične pogreške u svom izvještaju te da ju je dovelo u zabludu rekavši kako ona nije bila predmet istrage.

Georgieva je rekla da pozdravlja “temeljitu i nepristranu” provjeru odbora – uključujući sastanke s njom i advokatima odvjetničke kompanije – jer joj je dala priliku da u potpunosti pobije sporne navode.

Izvor: Agencije