Mediji: VW razmatra ukidanje do 30.000 radnih mjesta

Volkswagen također razmatra listiranje svojih jedinica za automobilske punjače i energiju na berzi.

List se poziva u tekstu na prezentaciju generalnog direktora VW-a, Herberta Diessa, održanu na sjednici Nadzornog odbora kompanije (EPA)

Kompanija Volkswagen (VW) razmatra ukidanje do 30.000 radnih mjesta kako bi smanjila troškove i poboljšala konkurentnost u odnosu na rivale poput Tesle, piše danas njemački dnevnik Handelsblatt, na koga se poziva Tanjug.

List se poziva u tekstu na prezentaciju generalnog direktora VW-a, Herberta Diessa, održanu na sjednici Nadzornog odbora kompanije.

„Nema sumnje da se moramo pozabaviti konkurentnošću naše tvornice u Wolfsburgu, imajući u vidu nove učesnike na tržištu. Diskusija o tome se vodi i ima mnogo dobrih ideja. Nema konkretnih scenarija“, odgovorio je glasnogovornik VW-a Michael Manske za zahtjev Reutersa za komentarom.

Listiranje na berzi

Glasnogovornik radničkog vijeća u VW-u je rekao da, iako neće da komentira spekulacije o tome da li je Diess izjavio tako nešto ili ne, smatra kako je „reduciranje 30.000 radnih mjesta apsurdno i neosnovano”.

Volkswagen također razmatra listiranje svojih jedinica za automobilske punjače i energiju na berzi, pored postojećih planova za Inicijalnu javnu ponudu svoje divizije za proizvodnju baterija, izjavio je glavni direktor za tehnologiju Thomas Schmall u intervjuu za Manager Magazine, objavljenom danas.

Schmall je dodao da još ništa nije odlučeno i kako će vjerovatno proći i dvije godine prije nego što nove kompanije budu formirane i spremne za berzu.

Izvor: Agencije