EU predstavlja rješenja za Sjevernu Irsku, London negoduje

Sjeverna Irska treba slijediti pravila o jedinstvenom tržištu EU i carinskoj uniji, kako bi se spriječila čvrsta granica prema Republici Irskoj, ali i ponovni sukob oko ujedinjenja irskog otoka.

Roba koja dolazi iz Engleske, Škotske ili Velsa u Sjevernu Irsku sada se mora prijaviti i djelimično proći kontrolu (EPA)

Europska komisija trebala bi u srijedu predstaviti svoja rješenja u sporu s Londonom oko Sjeverne Irske, prenosi Fena.

Očekuje se da će potpredsjednik Europske komisije i izaslanik za Brexit Maroš Šefčovič predstaviti detaljan plan mjera za minimiziranje teškoća u trgovanju unutar Ujedinjenog Kraljevstva predstavljenih takozvanim Protokolom o Sjevernoj Irskoj.

To bi moglo uključivati izuzetke za pojedine proizvode, poput određene hrane i lijekova, prema nekim izvještajima. Očekuje se da će temeljna ponovna pregovaranja o protokolu ostati za drugi put.

Mnogi sumnjaju da će predložene mjere biti takve da zadovolje London, piše dpa.

Uloga Suda pravde u nadzoru protokola

Britanski ministar za Brexit David Frost je prije objave mogućih rješenja pozvao na potpunu reformu protokola. Između ostalog, insistirao je na tome da se uloga Europskog suda pravde (ESP) u nadziranju protokola mora okončati.

Frost je također ponovio prijetnju obustavom dijelova protokola putem mehanizma za hitne slučajeve.

Protokol o Sjevernoj Irskoj postigao je napredak u dugotrajnom sporu između Bruxellesa i Londona o teritoriju Velike Britanije.

Ekonomske, ali i političke implikacije

Prema sporazumu, Sjeverna Irska nastavlja slijediti pravila o jedinstvenom tržištu EU-a i carinskoj uniji, sprečavajući tako čvrstu granicu između Sjeverne Irske i članice EU-a Republike Irske, ali i ponovni sukob oko ujedinjenja otoka.

Međutim, to zahtijeva kontrolu između Velike Britanije i Sjeverne Irske, budući da London više ne želi biti vezan standardima EU-a.

Roba koja dolazi iz Engleske, Škotske ili Velsa u Sjevernu Irsku sada se mora prijaviti i djelimično proći kontrolu, ali to je trn u oku vladi u Londonu, kao i sjevernoirskim probritanskim unionistima, navodi dpa.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada