Švicarska deblokirala pomoć siromašnijim članicama EU

Odmrzavanjem pomoći Švicarska pokazuje dobru volju nakon dugogodišnjih neuspješnih pregovora o čvršćem povezivanju zemlje s jedinstvenim tržištem Evropske unije.

Odnosi između Unije i Švicarske hladniji su otkad evropski blok ustraje na okvirnom sporazumu kojim bi tu zemlju bliže vezao uz sebe (Pixsell)

Švicarska je deblokirala ukupno 1,3 milijardi franaka (1,2 milijarde eura) financijske pomoći siromašnijim zemljama članicama Europske unije, u pokušaju popravljanja trenutno zategnutih odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, javlja dpa.

Gornji dom švicarskog parlamenta odobrio je tu svotu za isplate u sljedećih nekoliko godina. Riječ je o novcu za “kohezijske isplate” zamrznutom 2019. godine nakon spora oko međusobnog priznavanja burzovnih pravila, prenosi Hina.

Švicarska time pokazuje dobru volju nakon dugogodišnjih neuspješnih pregovora o čvršćem povezivanju zemlje s jedinstvenim tržištem EU-a. Bern se također nada da će sada moći opet sudjelovati u istraživačkom programu EU-a Horizon.

Švicarska nije članica EU-a, no sudjeluje u njezinim programima i unutarnjem tržištu bloka putem bilateralnih sporazuma. Zauzvrat, plaćanje u svrhu potpore siromašnijim državama EU-a dogovoreno je prije više godina, a sličan aranžman dogovoren je i s Norveškom.

‘Kohezijska milijarda’

U Švicarskoj se to naziva “kohezijskom milijardom”. Prva svota, oko milijardu švicarskih franaka, bila je uplaćivana nekoliko godina, počevši od 2006.

Svejedno, odnosi između Unije i Švicarske hladniji su otkad europski blok ustraje na okvirnom sporazumu kojim bi tu zemlju bliže vezao uz sebe.

Kako bi izvršila pritisak, EU je prestala priznavati švicarsku burzu kao ekvivalent institucijama Unije 2019. godine Pregovori o sporazumu su stali.

Europski povjerenik Maroš Šefčovič u tvitu je istaknuo kako je novac trebao biti davno plaćen. “Takav je doprinos logičan pandan sudjelovanju na jedinstvenom tržištu EU-a”, dodao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Promjene će nakon stupanja na snagu 1. januara 2022. biti u skladu s preporukom OECD-ove Radne grupe za finansijsku akciju protiv pranja novca.

Published On 12 Nov 2020

Švicarska vlada je odlučila da odustane od sporazuma sa EU-om zbog oštrog protivljenja u zemlji prema tom aktu koji bi pojednostavio i ojačao veze sa najvećim švicarskim trgovinskim partnerom.

Published On 26 May 2021

Mladić porijeklom iz Podrinja član je vijeća jedne općine u Švicarskoj, a za Al Jazeeru govori o sličnostima i različitostima, kako kaže, njegove dvije države.

Published On 19 Apr 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO