Njujorška berza odustala od isključenja tri kineske telekomunikacijske kompanije

Njujorška berza je u četvrtak saopštila da će isključiti “China Telecommunications Corp.”, “China Mobile Communications” i “China Unicom Hong Kong”, i da će trgovanje njihovim akcijama biti obustavljeno između 7. i 11. januara.

Njujorška berza u saopštenju je navela sinoć da su potrebne "dalje konsultacije" sa regulatornim tijelima (Reuters)

Njujorška berza odustala je od namjere da povuče iz trgovanja tri kineske državne telekomunikacijske kompanije prema naređenju predsjednika Donalda Trumpa.

Kina je ranije na najavljeno uklanjanje kompanija saopštila da će biti uzvratnih mjera.

Njujorška berza u saopštenju je navela sinoć da su potrebne “dalje konsultacije” sa regulatornim tijelima ali nije dala dodatne detalje, prenosi Beta.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova danas je kritikovalo Washington zbog “ukidanja stranih kompanija” ali nije direktno komentarisalo objavu Njujorške berze o odustajanju od tog poteza.

Njujorška berza je u četvrtak saopštila da će isključiti “China Telecommunications Corp.”, “China Mobile Communications” i “China Unicom Hong Kong”, i da će trgovanje njihovim akcijama biti obustavljeno između 7. i 11. januara.

Ovaj potez proistekao je iz naredbe predsjednika Donalda Trumpa koju je izdao 12. novembra zabranjujući ulaganje u kompanije kojima se javno trguje, a za koje američka vlada kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

To naređenje je dodatno zaoštrilo rastuće američko kineske tenzije oko tehnologije, sigurnosti i optužbi o špijuniranju.

Administracija predsjednika Trumpa uvela je izvozne kontrole i druge sankcije nekim kineskim kompanijama, ograničenje viza za članove vladajuće Komunističke partije i druge restrikcije.

“Povlačenje će imati vrlo ograničen utjecaj na kineske kompanije ali će naškoditi nacionalnim interesima i ugledu SAD-a”, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. Ona je izrazila nadu da će Washington učiniti više da zadrži red na globalnom finansijskom tržištu” i da zaštiti investitore.

Na crnoj listi Pentagona 35 kompanija

Politički analitičari ne očekuju veliku promjenu politike pod izabranim predsjednikom Josephom Bidenom koji preuzima dužnost 20. januara zbog rasprostranjenog nezadovoljstva oko kineske trgovine, učinka u poštovanju ljudskih prava i optužbama za špijuniranje i krađu tehnologije.

Pentagon je dodao 35 kompanija na svoju crnu listu. Pored telekomunikacijskih kompanije na spisku je gigant za telekom opremu Huawei, najveći proizvođač čipova u Kini, tri državna proizvođača nafte i kompanije za izgradnju, avio i svemirsku industriju, za proizvodnju raketa, brodogradnju i opremu za nuklearnu energiju.

Kineska vlada je optužila Washington da zloupotrebljava nacionalnu sigurnost kao izgovor da spriječi konkurenciju i upozorila je da bi Trumpovo naređenje naškodilo Americi i drugim investitorima širom svijeta.

U subotu je ministarstvo navelo da će Peking poduzeti potrebne kontra mjere da zaštiti svoje kompanije. Kineska vlada je davala takvu istu objavu ranije kada su SAD uvodile sankcije ali nije poduzimala bilo kakve mjere.

Izvor: Agencije