Wall Street protjeruje tri kineske kompanije

Washington tvrdi da su telekom kompanije povezane s vojnom industrijom te zemlje.

trgovanje akcijama tri kompanije najranije će biti obustavljeno 7. januara, a najkasnije 11. januara (Arhiva)

Kina je u ponedjeljak kritizirala američku vladu zbog politizacije trgovinskih pitanja, nakon što je Njujorška berza počela proces delistiranja tri kineske telekom kompanije, za koje Washington tvrdi da su povezane s vojnom industrijom te zemlje.

Peking će preduzeti neophodne mjere za zaštitu zakonitih prava kineskih kompanija, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na redovnom brifingu za medije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Odluka Donalda Trumpa

Njujorška berza (NYSE) je krajem prošle sedmice  saopćila da će početi postupak delistiranja kompanija China Mobile, China Unicom i China Telecom, shodno odluci odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa donijetoj u novembru 2020. godine o zabrani američkih ulaganja u firme koje su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Zabrana ulaganja treba stupiti na snagu 11. januara, samo nekoliko dana uoči predviđene inauguracije novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Prema saopćenju Wall Streeta, trgovanje akcijama ovih kompanija najranije će biti obustavljeno 7. januara, a najkasnije 11. januara.

Izvor: Agencije