Radnici Googlea u SAD-u osnovali sindikat

Formalna udruženja za radnička prava su izuzetno rijetka pojava u tehnološkim kompanijama u Silikonskoj dolini.

Sindikat je organiziran u tajnosti, a priprema je trajala tokom dobrog dijela prošle godine (EPA)
Sindikat je organiziran u tajnosti, a priprema je trajala tokom dobrog dijela prošle godine (EPA)

Više od 220 inženjera i drugih radnika zaposlenih u Googleu osnovali su sindikat, zaokruživši time višegodišnji rastući radnički aktivizam u jednoj od najvećih svjetskih kompanija, objavili su u New York Timesu sindikalni lideri.

Formalna udruženja za radnička prava su izuzetno rijetka pojava u tehnološkim kompanijama u Silikonskoj dolini, koje su poznate po čvrstim antisindikalnim stavovima, navodi njujorški list, prenosi Tanjug.

Osnivanje ove organizacije pod nazivom Sindikat radnika Alphabeta, po imenu Googleove matične kompanije, dolazi nakon sve glasnijih zahtijeva zaposlenih u Googleu za preispitivanjem politika plata, uznemiravanja i poslovne etike, i vjerovatno će uticati na zaoštravanje tenzija sa najvišim rukovodstvom kompanija, ocjenjuje se u tekstu.

Manjinski sindikat

Za razliku od tradicionalnih sindikata, koji zahtijevaju da poslodavci dođu za pregovarački sto kada se dogovara kolektivni ugovor, ovaj Alphabetov predstavlja manjinski sindikat jer zastupa tek djelić od ukupno nešto više od 260.000 zaposlenih s punim radnim vremenom.

Sindikat radnika Alphabeta namjerava da se bori za to da radnici dobijaju poštenu platu za svoj rad i da ne moraju da strahuju od zlostavljanja, osvete poslodavca ni od diskriminacije, navele su sindikalne vođe.

Sindikat je organiziran u tajnosti, a priprema je trajala tokom dobrog dijela prošle godine, piše New York Times dodajući da se nakon osnivanja ovo radničko udruženje povezalo sa organizacijom Radnici u komunikacijama Amerike, odnosno sindikatom koji zastupa zaposlene u telekomunikacionom sektoru i medijima u SAD-u i Kanadi.

Radnici ističu da im je glavni cilj izgradnja strukture i dugoročno osiguranje aktivizma u kompaniji dok su pregovori s poslodavcima u drugom planu.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO