Crna Gora: Paket mjera od 160 miliona eura

Paketom je obuhvaćena podrška za privredu te za više od 100.000 građana, što je skoro svaki peti stanovnik Crne Gore.

U sklopu paketa mjera je podrška novom zapošljavanju (Filip Filipovic/HaloPix/PIXSELL)

Vlada Crne Gore predstavila je u petak novi paket mjera podrške građanima i privredi, vrijedan oko 160 miliona eura.

Kako je saopćeno iz Vlade, novi paket mjera je kriznog karaktera i samo je prvi korak ka sveobuhvatnijoj pomoći u narednom periodu, prenosi Anadolija.

“Ovo je paket koji će omogućiti da preživimo prvi kvartal, koji je uglavnom težak u crnogorskoj ekonomiji. Paket omogućava Vladi da malo bolje razmisli o određenim razvojnim politikama koje će biti implementirane kroz budžet i naredni period rada izvršne vlasti”, kazao je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni detalji paketa podrške Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja.

Po 50 eura za osobe s najnižim penzijama

Istakao je da će 40 miliona eura od ukupnog iznosa paketa pomoći biti iz direktne budžetske podrške, što je na nivou šest posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvi kvartal.

Paketom je obuhvaćena podrška za više od 100.000 građana, što je skoro svaki peti stanovnik Crne Gore.

“Prvi put smo proširili pomoć penzionerima koji primaju male penzije, tako što smo dali jednokratnu pomoć od 50 eura svima koji primaju penziju manju od minimalne zarade, odnosno ispod 222 eura”, dodao je Milatović.

Vlada je, kako je kazao, mislila i na ljude koji su na Zavodu za zapošljavanje i kojima je na neki način smanjena mogućnost vraćanja na tržište rada.

“Svima koji su se na kraju prošle godine našli na evidenciji Zavoda dali smo jednokratnu pomoć do 100 eura, odnosno onima koji trenutno ne primaju nikakvu naknadu dali smo 100 eura, dok smo svima drugima koji primaju naknadu manju od 100 eura dali dopunu do 100 eura”, precizirao je Milatović.

Vlada će paketom mjera pomoći i porodice koje imaju najteži socijalni status u zemlji, kao i one koji primaju materijalno obezbjeđenje i lične invalidnine.

Oslobađeni poreza oni koji zapošljavaju

Kada je u pitanju podrška privredi, Milatović je objasnio da je Vlada, kada je riječ o subvencijama na zarade, proširila vrstu ugroženih djelatnosti.

U sklopu paketa mjera je podrška novom zapošljavanju.

“Time ćemo poslodavce koji zaposle ljude koji se trenutno nalaze na Zavodu, a kojih ima skoro 50.000, osloboditi plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 90 posto bruto prosječne zarade u ovoj godini, 60 posto u narednoj i 30 posto u 2023. godini za sve koje zaposle do kraja ove godine”, rekao je Milatović.

Savjetnica premijera Zdravka Krivokapića za ekonomska pitanja Gordana Radović kazala je da je paketom mjera obuhvaćeno oko 100.000 građana.

Izvor: Agencije