EU kaznila američku platformu za video igre

Evropska unija je kaznila američku platformu za video igre i pet proizvođača zabranom prodaje jeftinijih kopija u nekim zemljama.

Kompanije su koristile takozvano blokiranje po geografskom principu kako bi spriječile igrače da aktiviraju i igraju igre na DVD-u ili njihovim preuzimanjem preko interneta (EPA - Ilustracija)
Kompanije su koristile takozvano blokiranje po geografskom principu kako bi spriječile igrače da aktiviraju i igraju igre na DVD-u ili njihovim preuzimanjem preko interneta (EPA - Ilustracija)

Evropska unija (EU) je kaznila američku platformu za video igre i pet proizvođača igara zabranom prodaje jeftinijih kopija igara u nekim zemljama Evropske unije.

Američka kompanija Valve, koja je vlasnik Steama, platforme za distribuciju PC igara i proizvođači igara kažnjeni su novčano sa 7,8 miliona eura jer su ograničili prekograničnu prodaju kršeći pravila EU-a o konkurenciji, prenosi Beta.

Geografsko blokiranje

Kompanije su koristile takozvano blokiranje po geografskom principu kako bi spriječile igrače da aktiviraju i igraju igre na DVD-u ili njihovim preuzimanjem preko interneta, navodi Evropska komisija i dodaje da igre nisu radile izvan Češke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Estonije, Letonije i Litvanije.

“Takva praksa uskraćuje evropskim potrošačima da uživaju u pravima jedinstvenog digitalnog tržišta EU-a i mogućnosti da izaberu najpovoljniju ponudu u Evropskoj uniji”, izjavila je potpredsjednica EK-a Margrethe Vestager koja je i komesarka za zaštitu konkurencije.

Riječ je o gotovi 100 igara, a blokada po geografskom principu je trajala do novembra 2018.

Izvor : Agencije

Povezane

Popuštanje u školi, nesanica, povećana konfliktnost, sve su to simptomi koje donosi zavisnost mladih od kompjuterskih igara. U Hrvatskoj je ta dijagnoza u porastu, pa samo u Zagrebu čak tri bolnice provode savjetovanja za odvikavanje. Donosimo svjedočenje roditelja jednog tinejdžera koji su odlučili da za sina potraže stručnu pomoć.

U ovosedmičnom izdanju Al Jazeera Svijeta posjetili smo Irak, gdje se ubrzano zatvaraju izbjeglički kampovi. Nevladine organizacije upozoravaju da hiljade ljudi ostaju bez krova nad glavom u vremenu pandemije i na pragu zime. Dok pojedine industrije pustoši, pandemija je ogroman poticaj dala sektoru videoigara. U emisiji detaljnije o tome koliki se prihodi očekuju. Arheolozi u […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO