FIAT Chrysler i PSA se spojili i postali Stellantis

Za finalizaciju spajanja italijansko-američke grupacije FIAT Chrysler Automobiles i francuske Groupe Peugeot S.A. vrijedne 52 milijarde dolara trebalo je više od godine.

Novi automobilski koncern Stellantis bit će četvrta najveća svjetska automobilska grupa (Reuters)
Novi automobilski koncern Stellantis bit će četvrta najveća svjetska automobilska grupa (Reuters)

Italijansko-američka grupacija FIAT Chrysler Automobiles (FCA) i francuska Groupe Peugeot S.A. (PSA) u subotu će pečatiti dugoočekivano spajanje u novi automobilski koncern Stellantis, četvrtu najveću svjetsku automobilsku grupu.

“Stellantis ima ‘dovoljno duboke džepove’ kako bi finansirali prelazak na električna vozila i upustili se u borbu s većim rivalima Toyotom i Volkswagenom”, prenosi Hina, pozivajući yse na Reuters.

Dodaje se da je za finalizaciju ugovora o tom spajanju, vrijednom 52 milijarde dolara, trebalo više od godine.

Dionicama Stellantisu, na čijem će čelu biti trenutni izvršni direktor PSA Carlos Tavares, u ponedjeljak se počinje trgovati u Milanu i Parizu, a u utorak u New Yorku.

Riješiti ogromne izazove

Analitičari se sada bave time kako Tavares planira riješiti ogromne izazove s kojima se grupa suočava, od viška proizvodnih kapaciteta do loših performansi u Kini, o čemu će, kako se nadaju, Tavares također govoriti u utorak, na prvoj konferenciji za novinare na mjestu izvršnog direktora Stellantisa.

FCA i PSA su procijenili da Stellantis može smanjiti godišnje troškove za više od pet milijardi eura bez zatvaranja pogona, a investitori su uz to zainteresirani i za Tavaresov akcijski plan i druge detalje, uključujući o transformaciji asortimana automobila za električnu eru, oživljavanju zaostalog bogatstva grupe u Kini, racionalizaciji njenog ogromnog globalnog carstva i rješavanje velikih prekomjernih kapaciteta.

Automobilski koncern Stellantis uključivat će svih 14 marki automobila FCA i PSA pod jednim krovom.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO