Kineska privreda raste dok je svijet pod teretom pandemije

Kina je poslije brzog zauzdavanja širenja korona virusa jedina velika privreda za koju se očekuje da će objaviti rast u 2020. godini.

Rano zauzdavanje širenja korona virusa u Kini omogućilo je fabrikama u toj zemlji da kapitalizira globalnu potražnju, dok su njihovi trgovinski rivali bili sputani mjerama u svojim državama (EPA)

Dok je veliki dio svijeta opterećen pandemijom i COVID mjerama, Kina je poslije brzog zauzdavanja širenja korona virusa jedina velika privreda za koju se očekuje da će objaviti rast u 2020. godini, velikim dijelom zahvaljujući izvozu medicinske robe i proizvoda neophodnih za rad od kuće, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Izvoz iz Kine u decembru je premašio očekivanja, kako su poremećaji uslijed pandemije COVID-19 širom svijeta podstakli potražnju za kineskom robom, iako je zbog jačanja juana ona sada skuplja za inostrane kupce, ističe agencija Reuters, a prenosi Beta.

Snažan izvoz iz Kine pomogao je impresivnom oporavku u ključnom kineskom proizvodnom sektoru prošle godine, dok druga najveća svjetska ekonomija nastavlja da se poboljšava u vreme kada je pandemija zdrobila proizvodnju u mnogim zemljama, ukazuje Reuters, dodajući da se očekuje da će Kina biti jedina velika ekonomija koja je ostvarila rast u 2020.

Snažan oporavak u Kini također je podstakao apetit za stranim proizvodima u decembru, što je povećalo uvoz za 6,5 posto, nadmašivši novembarski rast, kao i očekivanja.

Rast izvoza

Kineski izvoz u decembru je porastao za 18,1 posto u odnosu na godinu ranije, čime se usporio u odnosi na novembarski skok, ali ipak je bio veći od očekivanih 15 posto.

Iako će kineski izvoz vjerovatno imati koristi od solidne globalne potražnje na početku ove godine, Reuters ukazuje na ocjene pojedinih analitičara koji kažu da bi snažan juan i povećana cijena sirovina mogli negativno uticati na izvoz iz Kine u narednim mjesecima.

Kineski izvozni bum nastavljen u decembru potaknuo je kinesku privredu koja je već imala najbolji učinak među velikim svjetskim privredama, ukazuje Bloomberg.

Povećanje isporuka iz Kine podstaknut je nezasitim globalnim apetitom za tehnologijom za rad od kuće i zdravstvenom opremom, dok korona virus nastavlja da se širi u mnogim dijelovima sveta, ističe Bloomberg, konstatirajući da je potražnja toliko snažna da se proizvođači žale na uska grla u lukama zbog nedostatka brodskih kontejnera i rasta troškova.

Globalna potražnja

Rano zauzdavanje širenja korona virusa prošle godine u Kini omogućilo je fabrikama u toj zemlji da, kako navodi Blumberg, kapitalizira globalnu potražnju, dok su njihovi trgovinski rivali bili sputani mjerama u svojim državama.

Dominacija kineskog izvoza tokom pandemije najbolje odražava predmet koji je od suštinskog značaja u zaštiti od virusa – maska za lice, ističe Bloomberg i navodi podatke kineske carinske službe da su fabrike u Kini od marta do decembra izvezle 224 milijardi maski – skoro 40 maski po svakoj osobi u svijetu izvan Kine.

Vrijednost isporuka maski je 52 milijarde dolara što je oko dva posto ukupnog kineskog izvoza u 2020. Kineske kompanije su također izvezle drugu zaštitnu opremu u vrijednosti od 15 milijardi dolara.

Dok SAD i Evropa čekaju da vakcine omoguće oporavak, Kina je jedina velika ekonomija za koju se očekuje da će prijaviti privredni rast u 2020, koji će joj pomoći da smanji jaz u odnosu na SAD, piše Wall Street Journal.

Poslije brzog oporavka od COVID-19, Kina je povećala svoju ulogu u globalnoj trgovini i učvrstila svoju poziciju svjetskog proizvođača, uprkos višegodišnjim naporima SAD-a da uvjere kompanije da investiraju u druge zemlje, ukazuje američki list, ističući i da kinesko potrošačko tržište nastavlja da uzima zamah, čime je sve veći izvor zarada globalnih kompanija.

Oslanjanje na Kinu

Rezultat je da se svijet više nego ikada ranije oslanja na rast Kine, podvlači Wall Street Journal.

Prema nekim prognozama, Kina bi u 2020. mogla činiti 16,8 posto globalnog BDP-a, u odnosu na 14,2 posto u 2016. prije nego što su SAD i Kina ušli u trgovinski rat.

Očekuje se da SAD u 2020. ima 22,2 posto, što je skoro isto kao 22,3 posto 2016. Povećanje kineskog udjela za 1,1 posto je najveći rast u jednoj godini od početka sedamdesetih.

Ti dobici su dokaz uspjeha Kine u obuzdavanju korona virusa i pokretanja njenih preduzeća, ali je za ostatak svijeta kineski uspeh mač s dvije oštrice, ocjenjuje list.

Potražnja u Kini pogoduje firmama koja prodaju u Kinu, ali njena obnovljena snaga čini kompanije više izložene zemlji čiji su lideri jasno stavili do znanja da žele da smanje oslanjanje na strane kompanije radi jačanja svojih korporacija.

SAD ostaje prva svjetska ekonomija s najvećim potrošačkim tržištem i mnogo višim životnim standardom.

Američki BDP je za 50 posto veći od kineskog. Ipak, očekuje se da će američka privreda u ovoj godini ostvariti rast od tri do četiri posto, dok se za Kinu predviđa čak devet posto.

Izvor: Agencije