Zarada holivudskih filmova strmoglavila se prošle godine

Zarada holivudskih filmova strmoglavila se prošle godine i zabilježila pad od 80 posto na području Sjeverne Amerike.

Pandemija je zatvorila kinodvorane širom svijeta sredinom marta 2020. i dovela neke male, ali i velike lance poput AMC Entertainment na rub stečaja (EPA)
Pandemija je zatvorila kinodvorane širom svijeta sredinom marta 2020. i dovela neke male, ali i velike lance poput AMC Entertainment na rub stečaja (EPA)

Zarada holivudskih filmova strmoglavila se prošle godine i zabilježila pad od 80 posto na području Sjeverne Amerike jer je korona virus zatvorio kinodvorane, a filmski studiji odgodili su objavu mnogih filmova.

Prema istraživačkoj kompaniji Comscore prikazivanje filmova na području Sjeverne Amerike u 2020. je donijelo 2,2 milijarde dolara, a godinu ranije 11,4 milijarde dolara, prenosi Hina.

Prihod ostvaren u 2020. tako je nizak da nije zabilježen gotovo 40 godina, prema podacima Box Office Mojo.

Od prihoda u prošlog godini manji su bili oni daleke 1981, kad je zarada iznosila 918 miliona dolara, a te godine “Superman II” bio je najveći hit.

Pad zarade

Prema časopisu Variety globalna zarada holivudskih filmova u 2020. pala je 71 posto.

Pandemija je zatvorila kinodvorane širom svijeta sredinom marta 2020. i dovela neke male, ali i velike lance poput AMC Entertainment na rub stečaja.

Ukupno 274 filma među kojima i najiščekivaniji 25. film o Jamesu Bondu “No Time to Die”, “Top Gun: Maverick” i deveti “Brzi i žestoki (Fast and Furious)” odgodili su premijere za 2021, prema izvještaju Comscore.

Zbog toga je u prošloj godini najviše zaradio film studija Sony Pictures  “Zločesti dečki zauvijek (Bad Boys for Life)”. On se počeo prikazivati u kinodvoranama u januaru i zaradio je 206 miliona dolara.

Comscore navodi da je većina prihoda u 2020. bila od drive-in kina.

Izvor: Agencije

Povezane

Pandemija korona virusa dovela je do zatvaranja kina širom svijeta. Ipak, veliki broj drive-in kina nastavio je s radom. Posjetitelji mogu uživati u filmovima na sigurnoj distanci jedni od drugih.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO