Lagarde protiv ekonomskog pesimizma, vjeruje u oporavak

Predsjednica Evropske centralne banke vjeruje da Evropa ima sve alate za prevazilaženje krize izazvane panedimoj korona virusa.

Christine Lagarde i dalje predviđa oporavak, pod uslovom da od drugog kvartala budu ukinuta ekonomska ograničenja (Arhiva)

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde založila se protiv ekonomskog pesimizma, tvrdeći da će do oporavka doći čim splasne neizvjesnost izazvana pandemijom korona virusa i da Evropa posjeduje sve alate potrebne za prevazilaženje krize.

Iako je veći dio 19-člane eurozone u “lockdownu”, ona i dalje predviđa oporavak, pod uslovom da od drugog kvartala budu ukinuta ekonomska ograničenja i da monetarni blok savlada “izazovan“ početak vakcinacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prije samo mjesec ECB je smanjio prognozu rasta eurozone za ovu godinu na 3,9 posto, ali pooštravanje mjera ograničenja kretanja i poslovnih aktivnosti širom eurozone, uključujući Njemačku i Francusku, uz sporo uvođenje vakcina, dovelo je već tokom prve dvije sedmice 2021. godine u pitanje ove procjene.

“Mislim da su naše posljednje projekcije iz decembra i dalje vrlo prihvatljive. Naša prognoza je zasnovana na pretpostavci da će mjere zaključavanja trajati do kraja prvog kvartala“, rekla je Lagarde.

ECB je 10. decembra saopćio da je u svojim prognozama pošao od pretpostavke da će dovoljan nivo kolektivnog imuniteta na korona virus biti dostignut prije kraja 2021. godine.

Oprez u vođenju monetarne politike

“Zabrinjavajuće bi bilo da nakon kraja marta države članice moraju zadržati mjere zaključavanja i ako bi, naprimjer, planovi vakcinacije bili usporeni“, dodala je Lagarde.

Uporno jačanje eura prema dolaru također predstavlja rizik u smislu kočenja privrednog rasta i inflacije, a ona je tim povodom ukazala na oprez ECB-a u vođenju monetarne politike.

Lagarde je, također, najavila da bi ECB mogao ponovo povećati program podsticaja kupovinom obveznica ako bude potrebno, ali i da bi se, ukoliko kriza prođe, mogao uzdržati od korištenja cjelokupnog iznosa od 1,85 milijardi eura opredijeljenog za te kupovine.

“Ako dogovoreni iznos ‘u koverti’ bude suvišan i ne treba nam cijela koverta, onda je to tako. Kupovat ćemo u mjeri koja je dovoljna da ostvarimo naš cilj – povoljne uslove finansiranja. Ako bude potrebno više, rekalibrisat ćemo iznos“, zaključila je Lagarde.

Izvor: Agencije