Prodaja novih automobila u Njemačkoj pala za petinu

Očekuje se oporavak tržišta 2021. godine, ali visok nivo prije korona virusa vjerovatno neće biti dostignut.

U decembru je broj registriranih novih automobila porastao 10 posto na godišnjem nivou (EPA)

Broj registriranih novih automobila u Njemačkoj u prošloj godini je pao gotovo za petinu, kao posljedica pandemije korona virusa.

Sa druge strane, raste popularnost električnih automobila, prenposi Tanjug.

U Njemačkoj je u 2020. godini registrirano oko 2,92 miliona novih automobila, što je 19 posto manje nego u 2019. godini, pokazuje izvještaj Udruženja automobilske industrije (VDA).

Terenska vozila činila su petinu novih automobila, a popularnost su stekli i kamperi, jer su epidemiološke mjere smanjile izbor lokacija za odmor.

“Očekujemo oporavak njemačkog tržišta automobila 2021. godine. Međutim, vrlo visok nivo prije korona virusa vjerovatno neće biti dostignut”, smatra predsjednica VDA Hildegard Muller.

Ulaganje u elektrifikaciju modela

Posljednji put je prodaja značajnije pala još 2010. godine, kada je vlada ugasila veliki program podsticaja vozačima da zamijene svoje aute novim.

Uprkos oštrom padu u cijeloj godini, u decembru je broj registriranih novih automobila porastao 10 posto na godišnjem nivou, uz registrirana 311.394 nova vozila, izvještava VDA. Mnogi kupci kupili su auto krajem godine kako bi imali koristi od privremenog smanjenja poreza na dodanu vrijednost, rekao je Reinhard Zirpel, predsjednik Udruženja međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK).

Niža poreska stopa bila je na snazi do 31. decembra, kao dio vladinih napora da podstakne potrošnju tokom pandemije.

Automobilske kompanije u posljednje vrijeme puno ulažu u elektrifikaciju modela, uz pomoć vlade, koja kupcima nudi izdašne poticaje.

Rezultat je utrostručena prodaja baterijskih električnih vozila u 2020. godini, na više od 194.000 komada, prema podacima saveznog regulatora za putni promet Kraftfahrt-Bundesamt (KBA).

BEV – isključivo hemijska energija

Budući da su vozila s potpunim ili djelimičnim električnim pogonom u Njemačkoj dostigla tržišni udio od 22 posto u četvrtom kvartalu prošle godine, vlada je na dobrom putu postizanja cilja da do 2030. godine na putevima bude sedam do deset miliona registriranih električnih vozila, kaže predsjednik KBA Richard Dam.

Na kraju protekle godine BEV-ovi su činili 1,2 posto svih registriranih ličnih automobila u Njemačkoj, u odnosu na 0,5 posto godinu ranije, pokazuju podaci KBA.

BEV je vrsta električnog vozila koja koristi isključivo hemijsku energiju, pohranjenu u punjivim baterijama, bez sekundarnog izvora pogona.

Svu energiju dobija iz baterija i stoga nema motor s unutrašnjim sagorijevanjem, gorivu ćeliju ili rezervoar za gorivo.

Izvor: Agencije