Apple i Hyundai će zajedno proizvoditi samovozeći automobil

Autonomno vozilo će se proizvoditi u fabrici u SAD-u, kojom će upravljati Hyundaijeva podružnica Kia Motors.

Kompanije planiraju da već 2024. godine izbace na tržište gotovo 100.000 vozila (EPA)

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai i američki tehnološki gigant Apple uskoro bi mogli finalizirati sporazum o proizvodnji autonomnih električnih automobila, a pokretanje proizvodnih traka se predviđa za tri godine.

Pregovori između dvije kompanije su u punom jeku i očekuje se da će ovaj dvojac postići konačni sporazum do marta ove godine, izvijestio je lokalni medij Korea IT News, pozivajući se na industrijske izvore, prenosi Tanjug.

Ovaj portal navodi da će se autonomni automobili proizvoditi u fabrici u SAD-u, kojom će upravljati Hyundaijeva podružnica Kia Motors.

Skok akcija na berzama

Planiraju da već 2024. godine izbace na tržište gotovo 100.000 vozila, tri godine ranije nego što je najavljeno u ranijim izvještajima.

Vijest o potencijalnom povezivanju dvije kompanije izazvala je u petak snažan skok akcija Hyundaija od gotovo 20 procenata, čime je njegova tržišna kapitalizacija povećana za gotovo osam milijardi dolara.

Također su za više od osam posto porasle akcije Kia Motorsa, drugog po veličini proizvođača automobila u Južnoj Koreji.

Appleove akcije nisu registrirale tako snažan rast posljednjeg trgovinskog dana u prošloj sedmici, ali su njegovi investitori još krajem decembra odreagirali na vijest da je tehnološki gigant konačno krenuo naprijed s planovima za izlazak na tržište automobila.

Investitori ignorirali Hyundaijevo saopćenje

Hyundai je prvi pomenuo potencijalno novo partnerstvo s Appleom u prošlosedmičnom saopćenju da su razgovori sa proizvođačem iPhonea u toku, napominjući da za sada još ništa nije odlučeno.

Iako je južnokorejska firma potvrdila nekim medijima da vodi pregovore s američkim tehnološkim gigantom, kasnije se distancirala od te izjave i u obavještenju objavljenom na berzi navela samo da je “primila zahtjeve za saradnju na zajedničkom razvoju autonomnih električnih vozila od raznih kompanija”.

Po svemu sudeći, investitori su odlučili ignorirati izmjenu Hyundaijevog saopćenja.

Izvor: Agencije