Izrael očekuje trgovinu s Emiratima vrijednu četiri milijarde dolara

Izraelski avioprevoznik Israir je rezervirao slotove za komercijalne letove iz Tel Aviva za UAE (EPA)

Očekuje se da će godišnja trgovinska razmjena između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, nakon nedavno objavljene normalizacije odnosa, vrlo brzo dostići četiri milijarde dolara.

“U roku od tri do pet godina, trgovina između Izraela i UAE-a dostići će četiri milijarde dolara godišnje”, izjavio je u ponedjeljak Eli Cohen, izraelski ministar zadužen za obavještajne službe, za radio stanicu Eli Koen, prenosi Reuters.

Izrael i UAE su u augustu saopćili da će normalizirati diplomatske odnose shodno sporazumu postignutom uz posredovanje Washingtona.

Emirati su od tada objavili da ukidaju ekonomski bojkot Izraela, a zvaničnici dvije zemlje kažu da razmatraju mogućnosti za saradnju u vojnoj industriji, energetici, medicini, turizmu, tehnologiji i finansijskim ulaganjima.

Očekuju ekspanziju turizma

Brojna izraelska i emiratska preduzeća potpisala su ugovore nakon objavljivanja sporazuma o normalizaciji odnosa.

Izraelski avioprevoznik Israir saopćio je da je rezervirao slotove za komercijalne letove iz Tel Aviva za UAE, pripremajući se za potencijalnu ekspanziju turizma.

Šefovi dvije najveće izraelske banke otputovat će ovog mjeseca u UAE, što je prva takva posjeta od kako su se dvije zemlje dogovorile da normaliziraju odnose, prenosi Tanjug.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa između dvije zemlje Palestinci su ocijenili kao izdajnički potez UAE-a.

Bojkot Izraela zbog okupacije palestinske teritorije do sada je bilo jedno od rijetkih pitanja oko kojih su arapske zemlje imale usaglašen stav.

Izvor: Agencije