U Italiji zbog pandemije 65 miliona noćenja manje

Broj Italijana koji su ljetovali u zemlji blago je porastao, ali je pad broja stranaca bio je ogroman, od 65,9 posto (EPA)

 Ljeto 2020. je za turizam u Italiji „ljeto na koje treba zaboraviti“, požalilo se u subotu udruženje koje predstavlja taj sektor, zbog smanjenjabroja noćenja  za 65 miliona u odnosu na prošlu godinu, što je posljedica pandemije novog korona virusa.

Broj Italijana koji su ljetovali u zemlji ljetos je blago porastao, za 1,1 posto, ali je pad broja stranaca bio je ogroman, od 65,9 posto, po istraživanju Centra za proučavanje turizma iz Firenze (CTS), provedene među 1.975 preduzetnika u tom sektoru.

„Blagi oporavak italijanskog tržišta u avgustu nije dovoljan da se spasi ljeto 2020., koje ostaje sezona koju treba zaboraviti za turizam“, saopštilo je udruženje „Assoturismo Confesercenti“, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

„Tokom tromjesečja juni – avgust, u smještajnim objektima u Italiji bilo je 148,5 miliona noćenja, ili više od 65 miliona manje nego 2019. godine (pad od 30,4 posto)“, navelo je udruženje.

Vitalni sektor italijanske ekonomije

Sa stanovišta prometa, kompanije bilježe značajan pad, u prosjeku 37,5 posto u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

„Kompanije se nadaju produžetku ljetne sezone tokom septembra i postepenom povratku stranaca, iako su vijesti o jačanju pandemije usporile rezervacije i u nekim slučajevima izazvale otkazivanje“, rekao je Vittorio Messina , predsjednik „Assoturismo Confesercenti“.

Pozvao je vladu da „pruži podršku sektoru, suočenom s novom sezonom neizvjesnosti“.

Turizam je vitalni sektor za italijansku ekonomiju jer obično donosi oko 13 posto BDP-a.