Rekordno niska vrijednost turske lire zbog sukoba na Kavkazu

Vrijednost turske lire je sada pogođena zbog rastućih geopolitičkih briga (Reuters)

Vrijednost turske lire je u ponedjeljak pala na rekordno nisku vrijednost u odnosu na američki dolar, euro i britansku funtu, uslijed zabrinutosti da bi se Turska mogla više uključiti u brzorastući sukob na Kavkazu, unatoč prošlosedmičnom iznenađujućem porastu stope namijenjenom podršci valute.

Turska lira je skliznula dva posto u odnosu na dolar i bila je na putu da ima najgori dan od početka augusta, kada je najnoviji nalet prodaje počeo pogađati valutu koja je izgubila polovinu vrijednosti za manje od tri godine, prenosi Reuters.

Intenzivna rasprodaja je izbrisala dobitke načinjene tokom prošle sedmice, kada je centralna banka neočekivano podigla kamatne stope za dva posto, na 10,25 posto – što je prvi povećanje kamatne stope u dvije godine – kako bi stabilizirala liru i riješila inflaciju.

Analitičari, koji su pozdravili zaokret u monetarnoj politici, kazali su da je valuta pod novim teškim pritiskom nakon razmjene teške vatre između Armenije i Azerbejdžana zbog sporne regije Nagorno-Karabah, što je najgori sukob te dvije zemlje od 2016. godine.

Regionalni sukob

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoan je u govoru u Istanbulu kazao da se Armenija mora trenutno povući sa azerbejdžanske teritorije, koju je okupirala, i da je vrijeme da se okonča kriza na Nagorno-Karabahu, odmetnutoj regiji unutar Azerbejdžana, kojom upravljaju etnički Armenci.

“Postoji zabrinutost da bi Turska mogla biti uvučena u još jedan regionalni sukob”, rekao je Timothy Ash iz BlueBay Asset Managementa.

Turska valuta je ovog vikenda oslabila na 9.1416 u odnosu na euro i 10.0974 u odnosu na funtu.

Liru je, također, pogodila snaga dolara, dosegnuvši rekordno nisku vrijednost od 7.8325 do 14:31 sati po srenjoevropskom vremenu, što je pad od 24 posto u odnosu na kraj prošle godine.

Turska lira je jedna od valuta s najlošijim kretanjem vrijednosti ove godine, zbog zabrinutosti zbog iscrpljenih deviznih rezervi Turske i oštrih negativnih realnih kamatnih stopa.

Sada je njena vrijednost pogođena zbog rastućih geopolitičkih briga.

Poremećeni planovi

Stručnjak turske banke je kazao da su potezi i centralne banke i bankarskog nadzornog tijela mogli popraviti raspoloženje i loše mišljenje investitora u vezi lire, ali da je to poremećeno zbog geopolitičkih napetosti.

“Mislimo da će valuta doseći vrijednost osam u odnosu na dolar bez ovih koraka zbog napetosti između susjednih Armenije i Azerbejdžana”, rekao je stručnjak.

Do povišice stope prošlog četvrtka, centralna banka se oslanjala na zaobilazne metode za kontrolu dotoka novca, koristeći mjere likvidacije i usmjeravanja zajmodavaca da posuđuju po višoj kamatnoj stopi.

U ponedjeljak je tursko bankarsko nadzorno tijelo BDDK kazalo da snižava traženi omjer depozita banka na 90 posto sa 95 posto, čime se dodatno olakšava pravilo koje je efektivno natjeralo privatne banke da više posuđuju i da kupuju više državnog duga.

BDDK je u petak podigao limit banaka za devizne transakcije sa stranim entitetima, omogućavajući povećani pristup tržištu.

Izvor: Agencije