SAD: Sankcije najvećem kineskom proizvođaču silikonskih čipova

Iz kompanije SMIC-a tvrde da nisu primili nikakvo zvanično obavještenje o restrikcijama (EPA)
Iz kompanije SMIC-a tvrde da nisu primili nikakvo zvanično obavještenje o restrikcijama (EPA)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država uvela je restrikcije na izvoz za najvećeg kineskog proizvođača silikonskih čipova, nakon što je, kako kaže, utvrdila da postoji “neprihvatljiv rizik” da bi oprema dobavljača ove kompanije mogla da bude iskorištena u vojne svrhe.

Dobavljači određene opreme za “Semiconductor Manufacturing International Corporation” (SMIC) će sada morati da se prijave za pojedinačne licence za izvoz, navodi se u pismu ministarstva trgovine koji je dat na uvid Reutersu, prenosi Tanjug.

SMIC je, nakon Huaweija, postala druga vodeća kineska kompanija koja se suočila sa američkim sankcijama.

SMIC: Nemamo veze sa kineskom vojskom

Pentagon je ranije ovog mjeseca saopštio da razmatra da na crnu listu stavi i SMIC, za koju američke vlasti smatraju da predstavlja prijetnju zbog navodne “fuzije” civilnih i vojnih tehnologija.

Iz kompanije SMIC-a tvrde da nisu primili nikakvo zvanično obavještenje o restrikcijama, kako prenosi Reuters. U saopštenju ove komapnije se navodi da ona nema nikakve veze sa kineskom vojskom i da su poluprovodnici koje ona proizvodi i usluge koje nudi namijenjeni za civilnu i komercijalnu upotrebu.

Američko ministarstvo trgovine je odbilo dati komentar u vezi sa restrikcijama uvedenim kompaniji SMIC. Biro za industriju i sigurnost pri ministarstvu trgovine SAD-a saopštio je da “konstantno nadgleda i procjenjuje bilo kakve potencijalne prijetnje američkoj nacionalnoj sigurnosti i interesima vanjske politike”.

Izvor: Agencije


Povezane

Iz kineskog tehnološkog diva Huaweija poručili su da se bore za opstanak zbog „neprestane agresije“ američke vlade. Kompanija je pod sve snažnijim pritiskom Trumpove administracije, koja je prošlog mjeseca pooštrila restrikcije kojima je Huaweiju ograničen pristup neophodnim čipovima. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO