Kraljica Elizabeta II prijavila finansijski gubitak od 45 miliona dolara

Kraljevska porodica neće tražiti dodatni novac od vlade (EPA)
Kraljevska porodica neće tražiti dodatni novac od vlade (EPA)

Kraljica Elizabeta II i njena porodica suočavaju se s finansijskim gubitkom od 45 miliona dolara usljed pandemije korona virusa, a dijelom i zbog nedostatka turista, rekao je finansijski menadžer kraljevske porodice u petak.

Objavljujući godišnje finansijske izvještaje kraljevske porodice, Michael Stevens, koji je zadužen za brigu o finansijama kraljevske porodice, rekao je da će nedostatak prihoda od posjetilaca kraljevskom imanju vjerovatno utjecati na smanjenje finansiranja od 19 miliona dolara u naredne tri godine.

Rekao je da će utjecaj pandemije također uzrokovati manjak od 25,4 miliona dolara u desetogodišnjem programu vijednom 469 miliona dolara, koji je namijenjen za zamjenu zastarjelog grijanja, vodoinstalacija i elektroinstalacija u Buckinghamskoj palači, kraljicinom domu u Londonu, prenosi AP.

Dužnosnici su rekli da je infrastruktura palače, koja je posljednji put renovirana nakon Drugog svjetskog rata, u katastrofalnom stanju.

Stevens kaže da kraljevska porodica neće tražiti dodatni novac od vlade, već će “nastojati da ublaži finansijski deficit vlastitim naporima i sredstvima”.

Porast troškova

Buckinghamska palača već je zamrznula plate osoblju i zaustavila zapošljavanja.

Finansijski izvještaji pokazuju da je monarhija ove godine britanske porezne obveznike koštala 88,2 miliona dolara, što je porast od 3,1 miliona dolara u odnosu na prethodnu finansijsku godinu.

Finansijski izvještaji također pokazuju da su princ Harry i njegova supruga Meghan vratili nepoznatu svotu novca koju su prethodno uzeli iz kraljevskog budžeta kako bi renovirali kuću u kojoj su živjeli, a koja se nalazi u blizini kraljevske palače.

Tačna suma potrošenog novca bit će objavljena na računima naredne godine, a samo troškovi obnove kuće iznosili su 3,1 miliona dolara.

Princ Harry (36) i Meghan Markle (39) vjenčali su se u dvorcu Windsor u maju 2018. godine. Par je početkom ove godine objavio da napušta kraljevske dužnosti i seli se u Sjevernu Ameriku, pozivajući se na nesnosne upade i rasističke stavove britanskih medija. Nedavno su kupili kuću u Santa Barbari u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministar trgovine u kabinetu Donalda Trumpa, britanska kraljica Elizabeta i savjetnik kanadskog premijera, među hiljadama su osoba čiji su podaci objavljeni u finansijskim informacijama o off-shore investicijama.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO