Illumina preuzima skrining kompaniju za rak

Grail je izdvojen u zasebnu kompaniju iz sastava Illumine 2016. godine (Reuters)

Američka biotehnološka kompanija Illumina saopćila je da će preuzeti startup “Grail” za rano otkrivanje i skrining raka, koji će, prema ugovoru vrijednom osam milijardi dolara, platiti u gotovini i u akcijama.

Illumina će otkupiti Grail od investitora, među kojima je u vlasnik Amazona Jeff Bezos, čime će vratiti pod svoje okrilje ovu firmu koju je prije četiri godine izdvojila u zasebnu kompaniju prodajući njene akcije ulagačima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

S ovom akvizicijom Illumina će dobiti pristup Grailovoj tehnologiji “tečna biopsija” za testiranje krvi nazvanoj Galleri, koji pomaže u identificiranju karcinoma u ranoj fazi, a koju će, kako se očekuje, komercijalno lansirati 2021. godine.

Izdvojen iz sastava Illumine

Grail je izdvojen u zasebnu kompaniju iz sastava Illumine 2016. godine, prikupivši oko dvije milijarde dolara od investitora, među kojima su i osnivači Amazona i Microsofta.

Illumina je ostala najveći akcionar Graila sa 14,5 posto udjela, a sporazum o otkupu njegovih akcija dolazi gotovo mjesec dana nakon što je ovaj startup podnio zahtjev za listiranje na berzi.

Akcionari Graila, uključujući Illuminu, dobit će 3,5 milijarde dolara u gotovini i 4,5 milijardi dolara u akcijama Illumine, navele su dvije kompanije.

Izvor: Agencije