Bundesbank tvrdi kako ECB ima veliki utjecaj na euro

Najjači utjecaj Evropske centralne banke na euro ima smanjenje dugoročne kamatne stope (Reuters)
Najjači utjecaj Evropske centralne banke na euro ima smanjenje dugoročne kamatne stope (Reuters)

Evropska centralna banka (ECB) može tvrditi kako ne namjerava upravljati kursom eura, ali svojom politikom i izjavama vrši veliki i rastući utjecaj na jedinstvenu valutu, objavila je Bundesbanka.

ECB se nalazi u teškoj poziciji u pogledu nastojanja da kurs eura ne izmakne kontroli, a da pri tome ne stvori utisak da počinje valutni rat ili da bude optužena za manipulaciju deviznim kursevima, za šta ju je posljednjih godina prozivao predsjednik SAD-a Donald Trump, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Četiri studije Bundesbanke, objavljene u ponedjeljak, ukazuju na to da je utjecaj ECB-a na devizni kurs, uključujući i prema američkom dolaru, veliki i da se povećao od finansijske krize, te da je volatiniji u danima kada centralna banka objavljuje svoje političke odluke.

Jedna od studija otkriva da najjači utjecaj ECB-a na euro ima smanjenje dugoročne kamatne stope, pri čemu se procjenjuje da bi centralna banka mogla oslabiti euro za 0,70 posto prema dolaru, japanskom jenu i britanskoj funti, snižavajući tako prinos na nemačke petogodišnje državne obveznice za samo 10 baznih poena.

Hitno ublažavanje štete

“To ukazuje da potencijalne efekte na devizni kurs treba imati u vidu prilikom razgovora o monetarnoj politici”, navodi Bundesbanka.

ECB je početkom ovog mjeseca bila prinuđena hitno ublažavati štetu nakon jedne izjave predsjednice ove banke Christine Lagarde koja je izazvala rast eura prema dolaru, a koju su investitori protumačili kao diskretnu poruku u pogledu aprecijacije eura.

Iako je rast eura na kraju zauzdan, ovaj incident ističe osjetljivost tržišta na izjave ECB-a o euru u vrijeme kada američke Federalne rezerve (FED) i sve vodeće centralne banke donose agresivne politike podsticaja kako bi pojeftinile svoje valute i prebrodile krizu uzrokovau pandemijom korona virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO