Kina postala najveći trgovinski partner EU-a u 2020.

Najporazniji podaci su oni o trgovinskoj razmjeni EU-a sa njenom dojučerašnjom članicom, Velikom Britanijom (EPA)

Kina je postala glavni trgovinski partner Evropske unije u periodu januar-juli 2020. godine istisnuvši SAD sa čelne pozicije koju je držao u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Eurostata.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena EU-a sa Kinom iznosila je za sedam mjeseci ove godine 328,7 milijardi eura, a sa SAD-om 323,5 milijardi, objavljeno je na web sajtu evropske agencije za statistiku, prenosi Tanjug.

U posmatranom periodu, izvoz 27-članog bloka u Kinu iznosio je 112 milijardi eura, i manji je za 1,8 posto na godišnjem nivou, dok je uvoz iz Kine porastao za 4,9 posto, odnosno na 216,7 milijardi.

Pad trgovinske razmjene EU-a i Velike Britanije 

Istovremeno, sedmomjesečni izvoz EU u Sjedinjene Američke Države potonuo je za 9,9 posto, na 203,1 milijaru eura, a uvoz iz SAD je pao za čak 11,7 posto, na 120,4 milijarde eura,

Kako navodi agencija dalje, još porazniji su podaci o trgovinskoj razmjeni EU-a sa njenom dojučerašnjom članicom, Velikom Britanijom, koja je treći najveći trgovinski partner Brisela.

U periodu januar-juli, izvoz iz evropskog bloka na britansko tržište pao je za čak 20,5 posto, na 150,5 milijardi eura, dok je uvoz iz Ujedinjenog Kraljevstva opao za 16,5 posto, na 94,8 milijardi eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Koliki će biti pad izvoza zemalja regije do kraja godine i kako će gubici biti nadoknađeni? Koje izvozne sektore je korona-kriza najteže pogodila? Štite li države interese izvoznika? Gosti Konteksta su Ines Obradović, direktorica Sektora za međunarodne poslove i Evropsku uniju Hrvatske gospodarske komore, Milan Kovačević, ekonomista, i Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare “Milkos”.

Published On 09 Sep 2020

Proizvođači se žale da ne znaju što će s mesom, jer ga, zbog epidemije, ne mogu ni izvoziti ni prodati domaćim ugostiteljima.

Published On 31 Jul 2020
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO