Pet velikih gradova u Italiji ostaje bez 34 miliona turista

U Veneciji se očekuje gubitak od 13,2 miliona posjetilaca (EPA)

Rim, Venecija, Firenca, Torino i Milano, koji zajedno čine više od trećine italijanskog turizma, ovde godine će, zbog pandemije COVID-a 19, ostati bez skoro 34 miliona turista iz inozemstva.

Procjenjuje se da će to uzrokovati gubitak od sedam milijardi eura, od čega se 4,9 milijardi odnosi na smještajni, ugostiteljski i poslovno-uslužni sektor, navodi udruženje Confesercenti, prenosi Tanjug.

U Veneciji, koja je među najtraženijim destinacijama u svijetu, očekuje se gubitak od 13,2 miliona posjetilaca, odnosno tri milijarde eura turističkih troškova.

Uglavnom bez posjetilaca

Slijedi Rim koji će, kako se procjenjuje, ove godine ostati bez deset miliona stranih turista, kao i 2,3 milijarde eura, a zatim i Firenca koja će biti bez pet miliona posjetilaca iz inozemstva i 1,2 milijarde eura potrošnje.

Kako je navedeno, Milano će izgubiti četiri miliona turista i njihovu potrošnju od oko devetsto miliona eura, a Torino će se suočiti sa padom broja posjetilaca za više od 800.000, kao i 186 miliona eura turističkih troškova manje.

Gradovi kulture i umjetnosti u Italiji, koji u velikoj mjeri zavise od međunarodnog turizma, uglavnom su bez posjetilaca zbog pandemije i restriktivnih mjera, a domaći turisti za odmor radije biraju manja priobalna mjesta, sela i planine.

Izvor: Agencije