Njemačka proširuje paket pomoći privredi za 10 milijardi eura

Njemačka ekonomija je u drugom tromjesečju zabilježila najveći pad ikada do sada (EPA)

Njemačke koalicione stranke dogovorile su se da prošire mjere za ublažavanje negativnih efekata korona krize na najveću evropsku ekonomiju za dodatnih do deset milijardi eura, uključujući produženje programa skraćenog radnog vremena i zamrzavanje pravila o insolventnosti preduzeća.

Njemačka ekonomija je u drugom tromjesečju zabilježila najveći pad ikada do sada, od čak 9,7 posto, pa vlada očajnički nastoji da ublaži efekte pandemije koliko god je to moguće, posebno pred izbore u jesen 2021. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Korona ostaje naša realnost i izazov. Danas smo se složili da proširimo važne i efikasne mjere u borbi protiv posljedica korona virusa”, rekla je Anegret Kramp-Karenbauer, lider konzervativnih hrišćanskih demokrata (CDU), nakon skoro sedmosatnih razgovora sa koalicionim partnerima iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Između ostalog, dogovoreno je da subvencije za skraćeno radno vrijeme, koje treba da istekne u martu 2021, budu produžene do kraja sljedeće godine i da se pomoć malim i srednjim firmama za premošćavanje aktuelne krize nastavi do kraja ove godine.

Program subvencionisanja skraćenog radnog vremena ima za cilj očuvanje radnih mjesta, omogućavajući poslodavcima da zadrže radnike uz smanjenje njihovog radnog vremena.

Stabilizacija ekonomije

Ministar finansija, socijaldemokrata Olaf Scholz, rekao je za javni servis ZDF da bi te mjere mogle sljedeće godine da koštaju državu dodatnih do deset milijardi eura.

“Sada je cilj stabilizacija ekonomije. Činjenica da smo dejstvovali brzim i obimnim mjerama rezultirala je time da Njemačka prebrodi ovu krizu mnogo bolje nego druge (zemlje)”, rekao je Scholz.

Također je dogovoreno da se do kraja godine produži suspenzija propisa o obaveznom podnošenju zahtjeva za stečaj firmama koje su insolventne i u finansijskim problemima zbog pandemije.

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel je ranije usvojila ogroman stimulativni paket mjera, vrijedan više od 130 milijardi eura, za koji se nada da će pomoći ekonomiji povratak na staze rasta.

Koalicione stranke su se takođe složile i po pitanju reforme izbornog zakona čiji je cilj smanjenje broja zastupnika u donjem domu parlamenta, Bundestagu.

Izvor: Agencije