Najveći pad njemačke ekonomije u 50 godina

Vlada je pozajmila milijarde eura za finansiranje paketa spasa, stimuliranja ekonomije i pokriće pada poreskih prihoda (EPA)
Vlada je pozajmila milijarde eura za finansiranje paketa spasa, stimuliranja ekonomije i pokriće pada poreskih prihoda (EPA)

Njemačka ekonomija, najveća u Evropi, opala je neznatno manje nego što je prvobitno procijenjeno tokom drugog kvartala, objavila je u utorak njemačka državna statistička agencija, iako je pad od 9,7 posto najteži od kako Njemačka vodi takve statistike.

Savezni zavod za statistiku revidirao je smanjenje ekonomskih prihoda sa 10,1 posto, prvobitno prijavljenih krajem jula, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Uprkos reviziji, to je ostao daleko najveći pad u 50 godina u kojima se bilježe brojke bruto domaćeg proizvoda (BDP), bez problema nadmašujući pad od 4,7 posto u prvom kvartalu 2009. godine, tokom globalne finansijske krize.

Njemački ekonomski pad jedan je od manje dramatičnih u drugom kvartalu među vodećim evropskim ekonomijama, zbog restriktivnih mjera radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija zabilježile su dvocifreni pad vrijednosti svojih ekonomija.

Pozajmljene milijarde eura

Kriza je uništila posvećenost njemačke vlade održavanju izbalansiranog budžeta, koji je dugo predmet ponosa te države.

Nakon višegodišnje ravnoteže, vlada je pozajmila milijarde eura za finansiranje paketa spasa i stimuliranja ekonomije te za pokriće pada poreskih prihoda.

Statistički zavod također je objavio u utorak da su njemačke vlasti potrošile 51,6 milijardi eura više nego što su uzele u prvoj polovini godine.

To je rezultiralo budžetskim deficitom ravnim 3,2 posto godišnjeg njemačkog BDP-a, u poređenju sa suficitom od 2,7 posto u prošloj godini.

Zavod je upozorio da se “samo limitirani zaključci” mogu izvući iz te brojke za njemačku ekonomiju na kraju godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO