Qantas u gubitku 1,1 milijardu eura

Qantas u augustu obavlja tek 20 posto od uobičajenog broja letova u domaćem saobraćaju (EPA)

Qantas Airways je upozorio da zatvaranje državnih granica sputava oporavak domaćeg aviotržišta, što će, uz smanjenje međunarodnih letova, za posljedicu imati značajan gubitak u tekućoj finansijskoj godini.

Australska aviokompanija je objavila u četvrtak da je u fiskalnoj godini završenoj 30. juna zabilježila neto gubitak u iznosu od 1,96 milijardi australskih dolara (1,1 milijardu eura), prenosi Reuters.

To jedan od najvećih gubitaka koje kompanija ikada imala, do kojeg je doveo pad vrijednosti Qantasovih ulaganja u akcije i drugu imovinu, kao i troškovi restrukturiranja kako bi se lakše prebrodila korona kriza.

Glavni izvršni direktor Alan Joyce je izjavio da su uslovi na tržištu najgori u 100-godišnjoj historiji Qantasa i da je potreban nacionalni vremenski okvir o tome kada države mogu otvoriti granice kako bi se pojačali domaći letovi.

Otkaz za 6.000 zaposlenih

“Ne kažemo – otvorite granice bjanko, već dajte pravila u kojima ćete reći šta je to što morate vidjeti da bi se te granice otvorile”, rekao je on.

Qantas u augustu obavlja tek 20 posto od uobičajenog broja letova u domaćem saobraćaju, ali kaže da bi to moglo porasti na više od 75 procenata kada bi sve države u Australiji ponovo otvorile granice, prije međunarodnih.

Najveći neto gubitak do sada, od 2,84 milijardi australskih dolara (1,7 milijardi eura), Qantas je iskazao 2014. godine, zbog čega je pokrenuo veliko rezanje troškova što je rezultiralo time da u naredne četiri godine bilježio snažne godišnje profite od oko 900 miliona australkih dolara.

Kompanija je u junu objavila da planira smanjiti radnu snagu za najmanje 20 posto, što je oko 6.000 radnih mjesta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO