Poljska u prvoj recesiji nakon kraja komunizma

Dva uzastopna tromjesečja s padom BDP-a znaci da se Poljska našla u prvoj recesiji od prelaska iz komunizma u demokratiju i tržišnu ekonomiju (EPA)
Dva uzastopna tromjesečja s padom BDP-a znaci da se Poljska našla u prvoj recesiji od prelaska iz komunizma u demokratiju i tržišnu ekonomiju (EPA)

Poljska, najveća ekonomija među članicama Evropske unije iz srednje i istočne Evrope, prema prvoj procjeni poljskih statističara, našla se u prvoj krizi od pada komunizma na prelazu 1980-ih i 1990-ih.

Nakon 0,4 posto tromjesečnog pada u prvom kvartalu, poljski BDP smanjio se za 8,9 posto u drugom tromjesečju.

Poljska koja ima gotovo 38 miliona stanovnika, smatra se jednom od najbrže rastućih ekonomija u EU i jednim od njenih ekonomskih motora, a izbjegla je recesiju u posljednjoj velikoj finansijskoj i ekonomskoj krizi prije deset godina, prenosi Tanjug.

Relativno veliko domaće tržište, liberalna ekonomska politika, milijarde eura kohezijskog finansiranja i efekti zatvaranja još značajnog razvojnog jaza iza prosjeka EU-a pokreću poljsku ekonomiju, ali korona kriza zaustavila je ovaj pozitivni trend.

Dva uzastopna tromjesečja s padom BDP-a znači da se Poljska našla u prvoj recesiji od prelaska iz komunizma u demokratiju i tržišnu ekonomiju. U godišnjem poređenju, BDP je u drugom kvartalu ove godine smanjen za 7,9 posto, nakon što je u prva tri mjeseca bio 1,7 posto viši.

Oporavak ekonomije

Prošle godine, Poljska je zabilježila 4,1 posto ekonomskog rasta, u odnosu na 5,3 posto godinu ranije.

Prema analitičarima, očekuje se da će se ekonomija oporaviti u narednim kvartalima, ali se predviđa da se BDP smanji za 3,4 posto ove godine, prema vladinim prognozama. Za narednu godinu, Evropska komisija prognozira rast od 4,1 posto u toj zemlji.

Od inače normalno rastućih ekonomija u srednjoj i istočnoj Evropi, Češka, Slovačka, Mađarska, Letonija i Litvanija našle su se u recesiji u drugom tromjesečju.

Za sada su je Rumunija i Bugarska izbjegle zbog minimalnog rasta u prva tri mjeseca godine, dok za Estoniju nisu dostupni podaci. Slovenski podaci biće poznati krajem mjeseca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO