Turista u BiH manje za 96,9 posto

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je je 87,8 posto (Anadolija)
U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je je 87,8 posto (Anadolija)

U Bosni i Hercegovini u maju 2020. godine evidentirane su samo 4.802 posjete turista, što je za 212 posto više u odnosu na april, kada je registrirano 1.539 posjeta turista, ali za čak 96,9 posto manje u odnosu na maj 2019. godine, u kojem su turisti imali 152.746 posjeta.

Turisti su u maju ove godine ostvarili 13.713 noćenja, što je manje za 74,7 posto u odnosu na april 2020. i za 95,2 posto manje u odnosu na maj 2019. godine, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je je 87,8 posto, dok je 12,2 posto bilo učešće stranih turista, prenosi Fena.

Najviše turista iz Saudijske Arabije

U strukturi noćenja stranih turista u maju najviše su ih imali gosti iz Saudijske Arabije (22 posto), Hrvatske i Srbije (po 13,9 posto), Rusije (10,8 posto), Turske (5,0 posto) SAD-a i Australije sa po (4,1 posto), što je ukupno 73,8 posto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 26,2 posto noćenja.

Zbog sprečavanja širenja korona virusa, uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regiji. 

Bosna i Hercegovina je, odlukom Vijeća ministara, od 1. juna otvorila svoje granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u Bosnu i Hercegovinu mogu ući zbog poslovnih obaveza, i to samo pod uslovom da posjeduju poziv pravnog subjekta iz Bosne i Hercegovine i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Izvor: Agencije


Povezane

Iako se očekivalo da će zatvaranje granica uticati na porast broja domaćih turista u BiH, to se nije dogodilo. Dok se nadležni fokusiraju na strane turiste, hotelijeri i turistički radnici i dalje bilježe gubitke, a spas sada vide u domaćem turizmu.

Turistički radnici vrše sve jači pritisak na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da otvori granice za državljane Evropske unije, o čemu bi trebalo odlučiti na idućoj sjednici. U hercegovačkim turističkim središtima upozoravaju kako svakim danom izmiču prilike za oporavak posrnulog turizma. Bez stranih gostiju on praktično i ne postoji. U pitanje su dovedene i ogromne […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO