Evropska komisija povećala procjenu pada hrvatske ekonomije

Hrvatska, Plaža, More
Turistički sektor će se sljedeće godine samo djelomično oporaviti zbog poremećaja u međunarodnim putovanjima, tvrdi EK (EPA)

Evropska komisija u utorak je dodatno povećala procjenu pada hrvatske ekonomije na 10,8 posto ove godine, a za sljedeću predviđa djelomični oporavak i rast od 7,5 posto.

Evropska komisija je u utorak objavila privremene ljetne prognoze, koje za razliku od proljetnih i jesenskih sadrže samo podatke o BDP-u i inflaciji, navela je Hina.

U proljetnim ekonomskim prognozama, prvim ekonomskim prognozama nakon izbijanja pandemije korona virusa, objavljenim 6. maja, Komisija je procijenila da će se hrvatski BDP u ovoj godini smanjiti za 9,1, a sljedeće godine rasti za 7,5 posto. 

Komisija ističe da je u prvom kvartalu ove godine ekonomija pala za 1,2 posto na godišnjoj razini, a u drugom kvartalu se očekuje još veći pad.

“Dostupni visokofrekventni indikatori i indikatori raspoloženja upućuju na to da je najniža ekonomska aktivnost možda dosegnuta u aprilu, nakon čega može uslijediti nagli oporavak u maju i junu”, navodi Komisija.

Turistički sektor ostaje u depresiji

EK ponavlja svoju ocjenu da je hrvatska ekonomija ušla u koronakrizu u znatno boljem stanju nego u krizu 2008, ali da će zbog velikog pada ove godine ostati ispod nivoa od prije te krize.

Očekuje se da će domaća potražnja biti glavni pokretač pada BDP-a u prvoj polovini godine i kasnijeg oporavka. 

Komisija procjenjuje da će se privatna potrošnja brzo oporaviti s otvaranjem ekonomije, budući da su izbjegnuta velika otpuštanja zahvaljujući vladinim mjerama za podršku plata.

Očekuje se da će veliki turistički sektor, koji predstavlja većinu izvoznih usluga, ostati u depresiji ove godine, a sljedeće će se samo djelomično oporaviti zbog poremećaja u međunarodnim putovanjima.

Za oporavak izvoza trebat će više vremena, između ostalog, s obzirom na pogoršane globalne izglede i neizvjesnosti vezane uz globalnu trgovinu.

Kada je riječ o eurozoni, Bruto BDP zemalja članica će 2020. pasti za 8,7 posto i zatim se oporaviti 2021, kada se predviđa rast od 6,1 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO