Evropljani manje troše i više štede od početka pandemije

Povećanje stope štednje objašnjeno je snažnim smanjenjem pojedinačnih troškova (Reuters)
Povećanje stope štednje objašnjeno je snažnim smanjenjem pojedinačnih troškova (Reuters)

Realna potrošnja domaćinstva po glavi stanovnika u prvom kvartalu 2020. godine u zemljama eurozone pala je za tri posto, a na područuju cijele Evropske unije za 2,9 posto, objavio je Eurostat, prenosi Tanjug.

Navodi se da je to period kada su na snazi bile široke mjere zaštitite od širenja COVID-a 19 i da je u pitanju najveći pad potrošnje domaćinstava u EU od 1999. godine i početka mjerenja ovakve statsitike.

Eurostat navodi da je u istom periodu došlo do povećanja bruto raspoloživih prihoda u domaćinstvima eurozone za 0,9 posto, a na nivou EU za 1,2 posto.

Objašnjava se da je na povećanje prihoda pozitivno uticalo smanjenje tekućih poreza i neto socijalnih davanja, ali i povećanje socijalnih davanja država.

Povećana štednja

U prvom tromesečju 2020. godine stopa štednje domaćinstava u eurozoni i EU povećana je za 4,3 posto u poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine.

Najveći porast primjećen je u Belgiji, Danskoj i Holandiji, a najniži u Poljskoj, Švedskoj i Češkoj.

Za sve države članice osim dvije, povećanje stope štednje objašnjeno je snažnim smanjenjem pojedinačnih troškova.

Pad individualne potrošnje u domaćinstvima najizraženiji je u Italiji, Španiji i Belgiji, a slijedi Francuska.

Istovremeno, bruto raspoloživi dohodak varirao je, povećavajući se u Poljskoj, Danskoj, Češkoj, Irskoj, Holandiji i Finskoj, a smanjujući se u Španiji, Italiji, Portugalu, Njemačkoj i Austriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO