Mercedes povlači 155.000 vozila zbog klime i ESP uređaja

Među problematičnim vozilima AMG-a su C klasa, GLC i supersportski AMG GT (EPA)

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz povući će sa tržišta oko 155.000 automobila zbog problema s klima uređajima i sistemima protiv proklizavanja ESP, saopćila je kompanija Daimler AG, vlasnik Mercedesa.

Sa tržišta će, kako je saopćeno, biti povučeno oko 135.000 vozila A klase zbog mogućih problema s klima uređajima, prenosi Tanjug.

Objašnjava se kako je kondenzacijska cijev za vodu ovog modela, proizvedena između septembra 2017. i februara 2019. godine, možda loše postavljena, pa bi voda mogla  ulaziti u unutrašnjost automobila.

Popravka za pola sata

Još oko 20.000 luksuznih i sportskih Mercedesa iz kćerke kompanije AMG bit će povučeno sa tržišta zbog mogućih problema u funcioniranju sistema ESP.

Među “problematičnim” vozilima AMG-a su C klasa, GLC i supersportski AMG GT, navodi se u saopćenju Daimlera.

U Njemačkoj je, kako se navodi, oko 3.900 automobila s takvom greškom.

Glasnogovornik kompanije je rekao za više njemačkih medija kako je u oba slučaja riječ o manjim kvarovima, za čije je otklanjanje potrebno oko pola sata.

Agencije navode kako je približno 26.800 automobila s mogućom greškom registrirano u Njemačkoj, a ostatak u inozemstvu, prema podacima njemačke Savezne uprave za motorni promet.

Izvor: Agencije