Airbus nudi ustupke za ukidanje američkih tarifa

Evropska unija i Francuska su ocijenile da bi Airbusovo prihvatanje viših kamatnih stopa trebalo riješiti spor (EPA)

Evropski proizvođač aviona Airbus saopćio je da unosi izmjene u svoju konačnu ponudu za ukidanje američkih tarifa i okončanje 16-godišnjeg spora sa SAD-om u vezi sa subvencioniranim kreditima koje je dobio od vlada Francuske i Španije.

Kompanija je navela u saopćenju da je prihvatila da plati veće kamate na ta dva zajma koja je dobila kao podršku za razvoj svog aviona A350, koji je u upotrebu ušao 2015. godine, prenosi Tanjug, pozivjući se na Reuters.

Evropska unija i Francuska su ocijenile da bi Airbusovo prihvatanje viših kamatnih stopa trebalo riješiti spor sa Sjedinjenim Američkim Državama pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

Subvencionira li SAD Boeing?

Iz EU-a su poručili da će ukoliko se to ne dogodi primijeniti mjere odmazde, odnosno sankcije.

“Ako nagodba izostane, EU će biti potpuno spreman iskoristiti svoja prava na sankcije”, rekao je evropski komesar za trgovinu Fil Hogan.

Na meti Sjedinjenih Američkih Država su se našli i ovi zajmovi u okviru najvećeg svjetskog korporativnog trgovinskog spora, u kojem je istovremeno Evropa otpužila Washington za podršku Boeingu.

WTO je prošle godine odobrio SAD-u uvođenje sankcija na evropske proizvode u vrijednosti 7,5 milijardi dolara, jer subvencije Airbusu nisu u potpunosti povučene.

Eskalacija sukoba najesen

Trgovinske asocijacije predviđaju eskalaciju sukoba najesen, kada se očekuje da će EU dobiti “zeleno svjetlo” WTO-a da uzvrati SAD-u uvođenjem sopstvenih tarifa na američku robu zbog subvencija odobrenih Boeingu.

WTO je kritizirao i Evropu i SAD što su davale nezakonitu podršku svojim proizvđačima aviona.

U posljednjih osam godina rasprava se uglavnom svodila na to da li dvije strane poštuju presude WTO-a donijete u vezi s mnogobrojnim žalbama.

Izvor: Agencije