Guterres: Najveća globalna ekonomska kriza od Drugog svjetskog rata

Guterres je rekao da mikroskopski virus zapravo otkriva koliko je svijet krhak (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je “da smo suočeni s najvećom globalnom ekonomskom krizom od Drugog svjetskog rata i najvećim kolapsom prihoda od 1870. godine”, prenosi Anadolija.

Upozorio je da 100 miliona ljudi može biti uvučeno u krajnje siromaštvo, a glad može porasti do historijskih razmjera.

Guterres je rekao da mikroskopski virus, koji je svijet bacio na koljena, zapravo otkriva koliko je svijet krhak, ali i nedostatke u zdravstvenom sistemu koji se godinama zanemaruju.

Svijet na prekretnici

Upozorio je da se svijet nalazi “na prekretnici” te je pozvao na novi model globalnog upravljanja u borbi s nejednakostima koje su se produbile pandemijom koronavirusa. 

U svom godišnjem online predavanju u čast Nelsonu Mandeli, Guterres je rekao da je pandemija “poput rendgena te otkriva pukotine u krhkom kosturu društva koje smo sagradili.”

“Razotkriva zablude i neistine svugdje: laž da slobodno tržište može omogućiti zdravstvenu zaštitu za sve; neistinu da neplaćeni rad na zaštiti nije rad; iluziju da živimo u postrasističkom svijetu; mit da se svi nalazimo na istom brodu”, rekao je šef UN-a, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

‘Jednake mogućnosti za sve’  

Izdvojio je koji su to glavni pokretači nejednakosti, uključivši sistemski rasizam, nasljeđe kolonijalizma, patrijarhat, pukotine u pristupu tehnologiji i nejednakosti u globalnom upravljanju.

“Nacije koje su isplivale na vrh prije 70 godina, odbile su promišljanje reformi koje su potrebne da se promijene odnosi moći u međunarodnim institucijama”, rekao je Guterres u svom vrlo direktnom govoru, ukazavši na istem glasanja u UN-ovom Vijeću sigurnosti, u kojem Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD imaju pravo veta.

Guterres je rekao da odgovor na pandemiju “mora biti utemeljen na novom društvenom ugovoru i na novom globalnom dogovoru koji stvara jednake mogućnosti za sve te uvažava prava i slobode svih.”

Novi model bi osigurao uključivo i ravnopravno sudjelovanje u globalnim institucijama, pravednu globalizaciju, snažniji glas zemalja u razvoju u donošenju odluka na globalnom planu i uključiviji i uravnoteženiji multilateralni trgovinski sustav, rekao je. 

Izvor: Agencije